Vesti
Hronika

Požar u srpskoj kući u selu Novake

Kuća Momira Stanojevića u selu Novake kod Prizrena zapaljena je popodne, preneo je RTS-u predstavnik Srba u prizrenskoj lokalnoj samoupravi Spasa Andrijević.
Požar u srpskoj kući u selu Novake
Selo Novake (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Vatra u kući izbila je iz za sada neutvrđenih razloga, rekao je Spasa Andrijević i dodao da su se u gašenje vatre najpre uključili preostali Srbi u Novakama, a da su kasnije stigli i vatrogasci.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatra nije zahvatila čitavu kuću.

Policija je potom izvršila uviđaj i otvorila istragu.

Momir Stanojević umro je pre pet godina, ali je njegovu obnovljenu porodičnu kuću povremeno obilazila supruga.

U selu Novake živi petnaestak srpskih povratnika u desetak porodica.

Nedavno je na Kosovu, u selu Janjina voda kod Obilića, zapaljena kuća Tihomira Ristića, u kojoj tokom požara nije bilo nikoga.

Jevtić: Učestali i planirani napadi imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, najoštrije je osudio današnje paljenje kuće u selu Novake kraj Prizrena, podsetivši da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama.

„Juče višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, a šta je sledeće?! Učestali i planirani napadi, kao i sistematsko uništavanje imovine u srpskim selima Babin Most kod Obilića i Novake kod Prizrena, nesumnjivo imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova“, upozorava Jevtić i dodaje da „ono što posebno zabrinjava je da izostaje oštra reakcija nadležnih institucija, ali i sveopšte javnosti na Kosovu“, naveo je Jevtić.

Ovo je treći u nizu napada na imovinu Srba u ovom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 kuća Srba povratnika, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022