Vesti
Hronika

Požar u srpskoj kući u selu Novake

Kuća Momira Stanojevića u selu Novake kod Prizrena zapaljena je popodne, preneo je RTS-u predstavnik Srba u prizrenskoj lokalnoj samoupravi Spasa Andrijević.
Požar u srpskoj kući u selu Novake
Selo Novake (Foto Ministarstvo za zajednice i povratak)

Vatra u kući izbila je iz za sada neutvrđenih razloga, rekao je Spasa Andrijević i dodao da su se u gašenje vatre najpre uključili preostali Srbi u Novakama, a da su kasnije stigli i vatrogasci.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatra nije zahvatila čitavu kuću.

Policija je potom izvršila uviđaj i otvorila istragu.

Momir Stanojević umro je pre pet godina, ali je njegovu obnovljenu porodičnu kuću povremeno obilazila supruga.

U selu Novake živi petnaestak srpskih povratnika u desetak porodica.

Nedavno je na Kosovu, u selu Janjina voda kod Obilića, zapaljena kuća Tihomira Ristića, u kojoj tokom požara nije bilo nikoga.

Jevtić: Učestali i planirani napadi imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, najoštrije je osudio današnje paljenje kuće u selu Novake kraj Prizrena, podsetivši da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama.

„Juče višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, a šta je sledeće?! Učestali i planirani napadi, kao i sistematsko uništavanje imovine u srpskim selima Babin Most kod Obilića i Novake kod Prizrena, nesumnjivo imaju za cilj dalje zastrašivanje i proterivanje Srba sa Kosova“, upozorava Jevtić i dodaje da „ono što posebno zabrinjava je da izostaje oštra reakcija nadležnih institucija, ali i sveopšte javnosti na Kosovu“, naveo je Jevtić.

Ovo je treći u nizu napada na imovinu Srba u ovom povratničkom mestu u poslednjih mesec dana, gde je nedavno obijeno 13 kuća Srba povratnika, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020