Vesti
Hronika

Povratnica iz Sirije osuđena na Kosovu zbog pridruživanja ISIS-u

Osnovni sud u Prištini osudio je povratnicu iz Sirije Ćendresu Sfištu u četvrtak na uslovnu kaznu u trajanju od dve godine zbog učestvovanja u terorističkoj organizaciji nakon što se izjasnila krivom po svim optužbama.
Povratnica iz Sirije osuđena na Kosovu zbog pridruživanja ISIS-u
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Sfišta je jedna od više od 100 građana Kosova koji su pre devet meseci vraćeni iz kampova u Siriji. Po povratku je stavljena u kućni pritvor, zajedno sa još 10 žena, gde je čekala pokretanje sudskog postupka.

Ona je priznala Sudu da je otišla u Siriju i pružala logističke usluge suprugu koji se borio zajedno sa Islamskom državom (ISIS). Izjavila je da se kaje zbog svojih postupaka i da ih nikada ne bi ponovila.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je 2015. godine Sfišta napustila Kosovo preko Skoplja u Severnoj Makedoniji, zajedno sa suprugom Artanom Arapijem. Iz Skoplja su otišli za Tursku, a zatim stigli do svog odredišta, Sirije, kako bi se pridružili ISIS-u.

Tužilaštvo tvrdi da je Sfišta od ISIS-a primala mesečnu naknadu u iznosu od 200 američkih dolara za pružanje logističkih usluga svom suprugu koji je „aktivno učestvovao u ratovima kao član ISIS-a“.

Kako Tužilaštvo navodi, ona i njen suprug su više puta menjali prebivalište, zavisno od promena u teritorijama pod kontrolom ISIS-a, prelazeći iz Sirije u Irak i obrnuto sve dok se ISIS nije raspao u proleće 2019. Oni su se zatim predali i deportovani su na Kosovo u aprilu 2019. godine.

Budući da se Sfišta nije pojavila u Osnovnom sudu u Prištini u sredu – za kada je bilo zakazano ročište – ono je odloženo za četvrtak.

Dana 19. aprila 2019. godine, ukupno 110 građana Kosova vraćeno je iz Sirije, uključujući 74 dece, 32 žene i četiri muškarca. Devetoro dece se vratilo bez roditelja koji su ubijeni u borbama na Bliskom istoku.

Sud u Prištini istakao je da postoji osnovana sumnja da su se optuženi nalazili u zoni sukoba između Sirije i Iraka od 2014. do 20. aprila ove godine, kada su vraćeni.

Specijalni tužilac, Sulj Hodža, rekao je za BIRN da su sve 32 žene povratnice sada pod istragom. „Istraga je otvorena pre izvesnog vremena, ali je prekinuta jer osobe nisu bile na teritoriji Kosova, što je otežalo njeno nastavljanje“, rekao je Hodža.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020