Vesti
Hronika

„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“

Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kaže da nedostaju nove informacije kako bi se napravio pomak u pronalaženju nestalih lica sa područja Kosova.
„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“
Sa događaja (Foto Printskrin)

Odalović je sa pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igorom Popovićem danas učestovao na vebinaru koji je organizovala Radna grupa za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji, a na kojem su teme su bile pitanje nestalih, njihova identifikacija, iskopavanja na lokaciji Kiževak, neidentifikacija 350 tela koja se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Odalović je podsetio da se na Kosovu i dalje vode kao nestale 1.642 osobe i da se na njihovoj potrazi radi zajedno sa prištinskom stranom.

“Od početka smo se trudili da lista bude jedinstvena, nismo želeli da odvajamo po verskoj osnovi. Svesni smo toga da kada bi razdvojili da bi proces složili i da bi on dobio politički karakter, i predstavljo bi smetnju u radu. Sve informacije delimo, na lokacijama kada vršimo pretrage smo zajedno. Pokušavamo da obezbedimo maksimlanu transparentnost. Treba sačuvati jednistvenu konsolidovanu listu”, kazao je Odalović na video konferenciji “Doprinos Vlade Srbnije u rešavanju pitanja nestalih iz kosovskog oružanog sukoba (1998-2000)”.

Odalović ističe da je vrlo važno što se pitanje nestalih našlo u Briselu i što se o tome govori.

“To je jedna od najtežih tema, ima poseban senzibilitet, i kada su u pitanju politička ali i druga pitanja. Veoma je važno da smo u poslednje vreme imali međunarodnu podršku. Na Samitu zemlja Zapadnog Balkana prvo je ta tema bila pokrenuta, takođe, dobro je da se u Vašinngton našla i ta tačka, to je proces koji traje i Srbija ne ograničava i ne postavlja limite”, kazao je Odalović i dodao:

“I dalje apelujemo da nam se otvore arhive Kfora, Umnika, onih koji su bili na Kosovu 1999. godine. Da tokom pretrage dobijemo nove informacije jer nam to nedostaje, nismo uspeli da napravimo pomak.Vreme nam nije saveznik, čini mi se da unutrašnje resurse crpimo”.

Odalović je takođe napomenuo i dugogodišnji rad na pronalasku tela na lokaciji Kiževak.

“Sama činjenica da smo započeli 2015. a došli do rezultata 2020. godine znači da nismo odustali od te lokacije. To je vrlo izuzentna lokacija, rudnik koji je radio, puno kamena, jalovište, lokacija je promenila izgled u odnosu na vreme kada su na nju donešena tela. Ni jednog trenutka nismo imali zastoj osim zbog vremenskih uslova ili tehničkih. Sa nama su bili predstvanici Prištinske radne grupe, nije bilo smetnje sa njihove strane. Značajno nam je pomogla satelistka slika koji smo dobili od Sjedinjenih američkih službi. Stotine provedenih radnih dana”.

On napominje da su sa Prištinskom delegacijom u poslednih par godina ponovo obišli i pretražili mesta na lokacijama u Peruću, Batajnici, Petrovom Selu, Medveđi, sa Komitetom Međunarodnog Crvenog krsta, takođe bio je uključen i Euleks, Međunarodna komisija za nestala lica, koja radi konačnu identifikaciju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović veruje da je najteže porodicama netsalih.

“Kancelarija za KiM operativno ne pokriva proces ekshumacije, traganja, već položajem srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu. Nakon oružanog sukuba najteže su pogođene porodice nestalih. Kancelarija će učestvovati da se oni pronađu. Znamo da je to teško pitanje, najteži je bol porodica, koja ne zna sudbini najmilijih i ne može da ih sahrani”, kazao je Popović.

On napominje da će Kancelarija u procesu pronalaženja nestalih učestvovati koliko god da sam proces traje.

“Mada dokle god postoji OVK, nećemo imati povrenje između srpskog i albanskog naroda”, smatra Popović.

Odalović: Pronalazak tela može da se poveže sa ljudima koji su u Hagu

Veljko Odalović ističe da se u mrtvačnici u Prištini nalazi veliki broj neidentifikovanih tela.

“Negde oko 350 delova tela se nalazi u mrtvačnici, koja ne mogu da identifikuju iz raznoraznih raloga. Ovih dana preuzećemo dva tela, koja su bila u mrtvačnici. U čitavom region preko 4.000 tela ima sličan satatus, to zahteva detaljnu analizu”.

Odalović dodaje da Komisija za nestala lica ima punu podršku državnog vrha Srbije, dok politički predstavnici u Prištini na otkrivanje grobnica i pronalasku tela ne gleda blagonakolono jer “pronalazak tela može da se direktno poveže sa ljudima koji su u Hagu ili su i dalje slobodni”.

“Što se tiče celog procesa, nemamo ni jedan problem. Tela se nalaze ne prostaru KiM. Imamo slike sa Košara iznad kojih vojnici OVK koji su kopali rake. Zato tražimo da se pojavi jedan Albanca da kaže znam gde su rake i gde su tela”, poručio je Odalović.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović smatra da je glavni cilj da se počinioci pronađu i kazne, ali i obezbediti bezbednost za sve svedoke.

Događaj je organizovan u okviru projekta “Nacionalni konvet o Evropskoj uniji 2020/2021. Poglavlje 35: Ostala pitanja - Kosovo”, koji realizuje Inter uz finasijsku podršku ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju. 

 Ostale vesti

Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021
U Prištini napadnut novinar Visar Durići
Visar Durići, novinar istraživačke emisije "Insajder" koju proizvodi medijska kompanije "Indoks", napadnut je sinoć u Prištini.
  • 25.02.2021