Vesti
Hronika

Potraga za navodnim grobnicama u Ugljaru

Već dva dana ekipe forenzičara iz Prištine uz asistenciju Kosovske policije na nekoliko lokacija na teritoriji opštine Gračanica istražuju mesta na kojima bi navodno mogla biti pokopana tela Albanaca koji su stradali tokom ratnih dešavanja 1998. i 1999. godine.
Potraga za navodnim grobnicama u Ugljaru
Istražitelji u Ugljaru (Foto rtg.rs)

“Inspektori opštine Gračanice su primetili da se radi o nekim iskopavanjima. Dobili smo informaciju direktno iz kancelarije premijera da UNMIK finansira iskopavanja posmrtnih ostataka. Niko iz opštine Gračanica nije obavešten o ovim iskopavanjima, s tim što smo saznali da je policija KPS-a bila obaveštena i njeno prisustvo tamo je neophodno”, kaže Miloš Aritonović direktor odeljena inspekcije opštine Gračanica.

Meštani Ugljara ovaj postupak tumače kao još jedan u nizu pritisaka na Srbe da napuste ovu sredinu.

“Narod je stvarno uznemiren. Niko nas o ničemu nije obavestio, ne znamo ni šta tačno traže. Nelogična je stvar da se tu nalaze neki leševi kada je taj autoput rađen pre nekoliko godina, da ima nečega već bi se to našlo”, kaže Jovica Mitrović, meštanin Ugljara.

“To je još jedan dodatni vid zastrašivanja i pritiska na Srbe i na meštane Ugljara. Ja sam siguran da tu nema ničega”, kaže Tihomir Simić takođe meštanin Ugljara.

Indikativno je to da o ovim radovima niko nije obavestio ni opštinu Gračanica, ni lokalno stanovništvo u sredinama u kojima se traže takozvane masovne grobnice.

Kako RTV Gračnica nezvanično saznaje, ekipe forenzičara iz Prištine, sutra će istraživati lokacije u rudarskom naselju Kišnica, nedaleko od Gračanice.



Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020