Vesti
Hronika

Porušena kuća povratnika Milorada Đokovića uprkos odluci suda da mu se vrati

Kuća povratnika Milorada Đokovića, koju je pravosnažno uspeo da povrati na sudu, srušena je ovih dana. Iako je doneta pravosnažna sudska odluka, kuća nikada nije ponovo upisana na Đokovićevo ime, a on je prošlog leta uhapšen i optužen za navodne ratne zločine.

Porušena kuća povratnika Milorada Đokovića uprkos odluci suda da mu se vrati
Plac na kome se nalazila kuća Milorada Đokovića (Foto Radio Goraždevac)

Novinari Radio Goraždevca, na licu mesta nisu zatekli kuću već svežu zemlju i pripremu za prostor na kojem će verovatno biti izgrađen lokalni put. Ispred samog placa napravljeno je i uređeno novo autobusko stajalište.

Vasilije Arsić, advokat Milorada Đokovića je rekao da se Đoković trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Podujevo, te da je "sramno ovo što rade jedinom povratniku u Vitomirici".

„Njemu je određena mera pritvore do 26-og maja. Ovo je već peto produžavanje pritvora. Mi smo upotrebili sva sredstva da dokažemo njegovu nevinost, međutim specijalno tužilaštvo i dalje insistira na tome da Đoković bude u pritvoru. Njega može da poseti rodbina, bliži rođaci i ja kao branilac. U kontaktu sam sa njegovim bratom i videli smo se skoro u Beogradu. Njemu su takođe pretili da ne sme da dođe na Kosovo i plaši se da i on ne bude uhapšen, zbog navodnih priča da je umešan u neke situacije tokom ratnih dejstavanja 1999-te godine. U slučaju kuće postoji spor pred sudom, opština je oduzela imovinu Đokoviću mimo svih zakonskih procesa, ne poštojući ni odluke suda, ni odluke svojih organa zbog toga što je, pretpostavljam, Đoković druge nacionalnosti. Ovo što radi opština je sramno. Jedini povratnik koji se vratio u Vitomiricu i da mu ovako uništavaju imovinu koju je stekao na zakonit način. To je tragično“, kazao je Arsić za Radio Goraždevac.

Milorad Đoković vratio se u Vitomiricu kod Peći pre 15 godina. Poslednjih više od deset godina vodio je sudske postupke u kojima je zahtevao da mu se vrati oduzeta zemlja.

Vrhovni sud Kosova pravnosnažno je odlučio da mu se kuća i plac koja je bila predmet spora vrati i upiše kao vlasništvo. Međutim, odluka do danas nije sprovedena od strane opštine Peć. Kuća u izgradnji koja se nalazila pored puta srušena je pre nekoliko dana.

Milorad Đoković uhapšen je 27.06.2022. godine dok se iz Goraždevca vraćao u Vitomiricu.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je nakon hapšenja Đokovića saopštilo da se on sumnjiči da je počinio krivično delo ratin zločin protiv civilnog stanovništva, u vezi s akcijom od 7. maja 1999. godine „kada je u regionu Peći ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“.Ostale vesti

Leposavić: Uhapšen zbog pretnji putem porukama
Kosovska policija je na području opštine Leposavić uhapsila B. Đ. (1981) zbog pretećih poruka, upućenih dvema osobama u dva odvojena slučaja.
  • 06.06.2023
Zvečanski maturanti: Nismo ovako zamišljali kraj školske godine
Maturanti Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, povodom završetka školske godine, danas su prodefilovali gradskim ulicama, uz pesmu, srpske trobojke i transparent „Zvečan je večan“.
  • 05.06.2023
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru“
„Dimitrije Popović je najčistija žrtva koja je pala u miru, koja je stradala u formalnom miru i svima nama pokazala koliko je taj mir za druge, koliko je ta sloboda za druge i koliko nama nije došla“, kazao je ispred spomen kapele posvećene stradalom mladiću književnik i novinar Živojin Rakočević. Prethodno je na gračaničkom groblju služen parastos kojim je obeležena 19. godišnjica Popovićevog ubistva. 
  • 05.06.2023
KFOR uklonio bodljikavu žicu uz ogradu; građani blokirali vozilo KP, vojnici ga propustili
Vojnici KFOR-a uklonili su bodljikavu žicu prethodno postavljenu uz metalnu ogradu u Zvečanu. Okupljeni su potom blokirali prolaz vozilu policije nakon što je prethodno došlo do metalne ograde.
  • 05.06.2023
Osmi dan protesta Srba u opštinama na severu Kosova

Osmi dan protesta građana na severu Kosova. Srbi zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i sa severa, kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština.

  • 05.06.2023
Devetnaest godina od ubistva Dimitrija Popovića
Navršeno je devetnaest godina od ubistva srpskog srednjoškolca u Gračanici Dimitrija Popovića. 
  • 05.06.2023