Vesti
Hronika

Poruka "radovi se moraju prekinuti" na kapiji pravoslavne crkve u Vitomirici

Na kapiji crkve Svetog apostola Luke u selu Vitomirica, postavljen je letak upozorenja sa razvučenom žutom trakom kojom je zatvoren prolaz, a na kojoj piše "opasnost". Slučaj je prijavljen policiji.
Poruka
Poruka ispred crkve Svetog Luke u Vitomirici (Foto Radio Goraždevac)

Danas oko 13:30 časova na kapiji crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici je postavljena traka kojom je zatvoren prolaz u portu crkve a na sredini je okačen letak na kome je ispisana poruka na engleskom - „Stop the works“, dok je ispod takođe na engleskom ali i albanskom i srpskom napisano „Radovi se moraju odmah prekinuti“. Na ovom letku, koji je ručno napisan, se nalaze nalepnice sa zvaničnim logoom Vlade Kosova i američkog USAID-a.

Portparol regionalne direkcije Policije Kosova Fadilj Gaši potvrdio je za Radio Goraždevac da se ovaj incident dogodio.

„Incident je prijavio sveštenik u 13.30, a Policija je izvršila uviđaj. Istraga je u toku. O novinm informacijama, ako ih bude, obavestićemo vas narednih dana“, saopštio je Gaši u pisanoj poruci redakciji Radio Goraždevca.

Parohijski dom crkve Svetog apostola Luke, obnovljen je 2012. godine, nakon čega je više puta opljačkan i uništavan. Poslednji put kamenovan je pre nekoliko dana i na njemu su razbijeni prozori. Tada je Radio Goraždevcu Policija saopštila da je reagovala na slučaj i da je u konsultaciji sa državnim tužiocem pokrenut predmet kao „oštećenje ili uništavanje imovine“. Takođe je rečeno da slučaj istražuje Sektor za istrage Policijske stanice Peć.

Nedavno je na ovom hramu završena obnova krovne konstrukcije.

“Naš je cilj da i ova crkva, koja je stradala 1999. godine, u Vitomirici, bude obnovljena. A da bi ona bila obnovljena potrebno je prvo da se vrati život u ovo mesto. Sagradili smo ovaj Parohijski dom i kada budemo učinili da ovde bude prisutan život i kad budemo oživeli ovu parohiju ovde, onda će doći i do obnove ovoga Hrama”, rekao je vladika Teodosije te 2012. godine, prilikom posete Vitomirici.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine u Vitomirici kod Peći. Crkva je jednokupolna, zidana od banjskog mermera u obliku trikonhosa. Crkva je 1999. godine oskrnavljena, demolirana i zapaljena iznutra.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022