Vesti
Hronika

„Porodice nestalih živi spomenici tuge i očaja“

"Nestala lica nikada neće biti zaboravljena", poručeno je sa omanjeg skupa u Prištini koji je, uoči Međunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta, organizovao Resursni centar za nestala lica u saradnji sa Udruženjem „Kosovski stradalnici“ iz Beograda.
„Porodice nestalih živi spomenici tuge i očaja“
Porodice nestalih Srba i Albanaca na Kosovu (Foto Kim)

Članovi porodica nestalih tokom rata na Kosovu, Srbi i Albanaci, položili su cveće na spomenik posvećen nestalim licima koji se nalazi na platou ispred zgrade Skupštine Kosova.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Milorad Trifunović je pre 22 godine izgubio brata koji je nestao sa rudarima površinskog kopa Belaćevac. Međutim, Trifunović ne odustaje od pravde za još 1.642 lica.

„To su ljudi čije ime i prezime, kao i datum nestanka znamo. Sve je to predato nadležnim institucijama. Mi se od prvog dana kada su počeli pregovori u Briselu borimo, poslali smo zahtev i jedni i drugi (Srbi i Albanci), a posebno kada smo formirali Resursni centar za nestala lica, pismeno smo dostavili da prva tema pregovora (u Biselu) bude rasvetljavanje sudbine nestalih. Međutim, mi do dana današnjeg nemamo povratne infrormacije ni od jedne institucije da su oni razgovarali o tome, čak imamo nezvanične informacije da nisu ni počeli da razgovaraju na tu temu“, kazao je Trifunović.

Njegov kolega iz Resursnog centra za nestala lica u Prištini, Bajram Ćerkinaj je istakao da političari izbegavaju da govore o nestalim licima i da to pitanje nikada nije u prvom planu. Njemu je tokom rata na Kosovu nestao sin.

„Da li se dosta radilo na Kosovu da se pronađu nestali? Nije. Što se tiče Srbije, još manje. 1.643 lica je nestalo, njihove porodice nemaju neki zakon koji bi ih branio, bar što se tiče ekonomskog stanja u kom se nalaze“, rekao je Ćerkinaj, koji je dodao da su članovi porodica pripremili određene zahteve koje će proslediti Vladi.

Nataša Šćepanović iz Udruženja nestalih lica „Kosovski stradalnici“ iz Beograda, kojoj su nestali otac i majka, kazala je da „porodice nestalih žive imitaciju života“, te da su postali „živi spomenici tuge i očaja“.

„Naš zajednički imenitelj jesu tuga i bol. Naša borba je tužna i teška i traje već predugo. Mi smo svesni činjenice da sami ne možemo pronaći svoje nestale, zato smo se udružili, da zajedničkim snagama vršimo pritisak na sve aktere, na sve međunarodne i domaće institucije i organizacije, da nam pomognu u rasvetljavanju sudbina svih nestalih lica“, istakla je Šćepanovićeva i dodala:

„Nestali se moraju pronaći. Takođe, svi oni koji su činili zločine moraju se pronaći imenom i prezimenom, moraju se procesuirati i adekvatno kazniti. S tim u vezi, molimo predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u ovaj proces na najodgovorniji način, da otvore svoje arhive, da dođemo do novih informacija koje bi pomogle da se sva nestala lica pronađu“.

Konferencija za novinare kojoj će prisustvovati članovi porodica nestalih održaće se i u Beogradu 27. avgusta.Ostale vesti

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020