Vesti
Hronika

Ponovo odloženo ročište bivšem gradonačelniku Leposavića

U odsustvu optuženog Dragana Jablanovića treći put zaredom nije održano ročište u slučaju u kojem se on, kao bivši predsednik opštine Leposavić, i drugi terete za korupciju i organizovani kriminal.
 • 12.09.2022
 • 13:11 h
 • Hronika
 • izvor: Ekonomija Onlajn, Zakletva za pravdu, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 201
Ponovo odloženo ročište bivšem gradonačelniku Leposavića
Odloženo ročište Draganu Jablanoviću pred Osnovnim sudom u Prištini (Foto betimiperdrejtesi com)

U odsustvu optuženog Jablanovića, njegov branilac advokat Ram Gaši obavestio je sud da ne može da prisustvuje ročištu zbog zdravstvenog stanja, prenosi Zakletva za pravdu.

U ovom slučaju, bivši predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović optužen je za učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, zajedno sa Hadži Bejtom, Aleksandrom Ackovićem, Aleksandrom Kostićem, Čedomirom Timotijevićem, Bojanom Banovićem, Miroslavom Ivanovićem, Ivanom Kadićem, Bobanom Milovanovićem i Jelicom Barać.

U međuvremenu, optuženi Nijazi Musliju, Džemajl Ferizi, Haki Hadžiju, Mehdi Hadžiju i Mensur Rama optuženi su za krivična dela učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe i zloupotrebu privrednih ovlašćenja.

Za sve optužene se u optužnici navodi da su u periodu 2015 - 2017. godine delovali kao organizovana kriminalna grupa, vršeći teška krivična dela. Optuženi Jablanović se tereti da je rukovodio ovom kriminalnom grupom, što je nastavio i posle imenovanja na mesto predsednika opštine Leposavić.

Današnjem ročištu nije prisustvovao ni advokat Faruk Korenica, branilac optuženog Bobana Milovanovića.

Naredna ročišta u ovom predmetu zakazana su za 26. septembar, te 13. i 14. oktobar 2022. godine.

U optužnici Specijalnog tužilaštva od 13. septembra 2021. godine navodi se da su svi okrivljeni aktivno delovali kao organizovana kriminalna grupa, u periodu od 2015. do 2017, vršeći teška krivična dela sa saznanjem da će doprineti izvršenju kriminalnih radnji.

Optuženi Dragan Jablanović se tereti da je organizovao, usmeravao i nadgledao ovu grupu, te da je nakon imenovanja na funkciju predsednika opštine Leposavić zaposlio okrivljene Aleksandra Kostića, Aleksandra Ackovića, Čedomira Timotijevića, Miroslava Ivanovića, Bobana Milovanovića i Ivana Kadića.

Takođe, optužen je da je rešenjem od 02. juna 2015.godine, na nezakonit način, za direktora nabavke u Leposaviću imenovao okrivljenog Hadži Bejtu, dok je okrivljene Bojana Banovića i Jelicu Barać postavio na različite poslove u postupku nabavke, tako da je svako, u cilju pribavljanja materijalne koristi za drugo lice, prema optužnom delu, namerno zloupotrebio službenu dužnost prekoračenjem svojih nadležnosti ili neispunjavanjem službene dužnosti.

Dalje se u optužnici navodi da su kao pripadnici ove kriminalne grupe iz reda odgovornih lica u privatnim privrednim društvima i da su sa okrivljenima Džemajl Ferizi iz preduzeća "Projektuesi", Haki Hadžiju i Mehdi Hadžiju iz "Lirigzonija", Mensur Rama iz "F.N-ING.I" i Nijazi Musliu iz "Eurometali" optuženi su da su prekršili pravila poslovanja u vezi sa korišćenjem imovine namenjene nekim projektima Opštine Leposavić, kao i član 6. Zakona. o javnim nabavkama Kosova.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

 • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
 • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
 • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
 • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
 • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
 • 26.09.2022