Vesti
Hronika

Polomljena i odneta zastava SPC sa ulaznih vrata manastira Gračanica

U noći između 28. i 29. juna nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu SPC, koja se vijorila iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica. "Direktan napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Polomljena i odneta zastava SPC sa ulaznih vrata manastira Gračanica
Ilustracija (Foto Kosovo online)

Ovu informaciju je na Tviteru potvrdila i Eparhija raško-prizrenska.

Kako prenosi Radio televizija Gračanica slučaj je prijavljen policiji i istraga je u toku.

U međuvremenu, pojavila se i slika zastave na društvenim mrežama gde navodno ukradenu zastavu gazi jedna maskirana osoba držeći zastavu Albanije u rukama.

Na pomenutu sliku je reagovao i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić koji je napisao.

"Molim vas koji je izvor ove fotografije gde ovaj maskirani lik gazi crkvenu zastavu SPC. Eparhija traži informaciju radi reakcije na krađu zastave. Gde su objavili ili na inastagramu ili fejsu. Ako može adresa i screen-shot. Hvala unapred", napisao je Sava Janjić.

Kancelarija za KiM: Direktan napad na pravoslavnu veru

"Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na КiM. Istovremeno, više je nego očigledno da Кosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju Kancelaarije za KiM, povodom skidanja trobojke sa jarbola kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanice.

Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana, napominje se u saopštenju Kancelarije.

"Nakon što je patrijarh Porfirije poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira", ističe se u saopštenju.

Od početka godine dogodilo se ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Кosovu i Metohiji, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

OSCE: Privedeni oni koji su kamenovali kuću Rumene Ljubić

Kosovska policija privela je one koji su kamenovali kuću Rumene Ljubić, potvrdila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OESCE) na svom tviter nalogu.

  • 22.10.2021
Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
  • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021