Vesti
Hronika

Policija saslušala srpske mladiće uhapšene zbog kupovine amblema OVK

Kosovska policija saslušala je trojicu srpskih mladića uhapšenih sinoć u tom gradu zbog toga što je jedan od njih u prodavnici kupio ambleme OVK, i zbog kojih su ga povezali sa "krivičnim delom terorizma".
Policija saslušala srpske mladiće uhapšene zbog kupovine amblema OVK
Ilustracija (Foto Istock)

Uhapšenim mladićima, D. D, D. D. i V. J. iz Niša, po hapšenju je određen pritvor od 48 sati, a o daljoj meri prema njima odlučiće sutra sudija u Prištini.

Sa uhapšenim srpskim mladićima bila su i dva Albanca iz Prištine i Gnjilana, koji su takođe u pritvoru.

Policija je danas saopštila da u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom obavlja provere za uhapšene osobe.

D.D. je u prodavnici vojne opreme u Prištini, u blizini komande Kfora, kupio pet amblema OVK.

Njegov branilac, advokatica Jovana Filipović izjavila je nakon saslušanja da je D.D vlasnik prodavnice vojne opreme u Nišu i da je kolekcionar vojnih amblema.

"Uhapšeni srpski mladići došli su na Kosovo i Metohiju juče na Zadušnice. Uhapšeni su bez ikakvog pravnog obrazloženja. Ovde nema krivičnog dela. Oni su samo kupili ambleme koji nemaju nikakve veze sa nekakvim terorističkim napadima za koje se terete u ovom trenutku", rekla je Filipovićeva.

Dodaje da su uhapšeni srpski mladići na Kosovo ušli legalno iz pravca Bujanovca, preko punkta "Bela zemlja".

Branilac V.J. advokat Negovan Šaranović izjavio je da se njegovom branjeniku imputira pripremanje terorističkog dela, odnosno krivičnog dela protiv ustavnog poretka.

"Bezazlena situacija je dovedena do ozbiljne, imajući u vodu prilike u okruženju, odnosno ratna dešavanja Ukrajine i Rusije. Radi se o prostoj kupovini amblema, radi popunjavanja privatne kolekcije", rekao je Šaranović.

Mediji na albanskom navode da su neki od uhapšenih Srba povezani sa policijom u centralnoj Srbiji i da su u zamenu za novac, Albancima obezbeđivali srpsko državljanstvo.

Jedan od uhapšenih je navodno, u zamenu za srpsko državljanstvo, tražio da mu se omogući da trguje u dve prodavnice u kojima ima vojnih uniformi.

Protiv trojice uhapšenih Srba sutra treba da bude doneta mera određivanja pritvora, oslobađanja ili neka druga odluka.Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022