Vesti
Hronika

Policija povećala prisustvo na severu

Pripadnici Kosovske policije od večeras ulaze u severni deo Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etniči mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa severa da se ne osećaju bezbedno“, ovo je za KoSSev potvrđeno u Kosovskoj policiji.

Policija povećala prisustvo na severu
Kosovska policija u severnoj Mitrovici (Foto Kosovo Onlajn)

Ubrzo nakon najave Kosovske policije da će pojačati prisustvo na severu, a u jeku najnovijih tenzija nakoj prekjučerašnjih incidenata, veći broj policajaca viđen je u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, ali i drugim delovima grada.

Policajci su stacionirani u manjim grupama, a primetan je i manji broj građana. Situacija je za sada mirna.

Prema saznanjima KoSSev portala iz policije, primećeni policajci deo su redovnih jedinica, a raspoređeni su u sredine sa mešovitim stanovništvom, nakon prethodnih incidenata, te primedbi građana da se ne osećaju bezbedno.

Kosovska policija najavila je večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na severu.

Naznačili su da u policijskom operativnom aspektu imaju kapacitete za upravljanje i kontrolu bezbednosne situacije i održavanje reda na celom Kosovu, kao i za preduzimanje radnji za sprovođenje zakona.

„Prioritet Kosovske policije je da obezbedi bezbednost za sve građane, pa će, ocenjujući situaciju i trenutne trendove u severnim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na severu kako bi ostvarila ciljeve“, dodaje se u saopštenju.

Preciziraju i da kontinuirano prate i analiziraju dešavanja na Kosovu i vrše stručne procene na osnovu kojih preduzimaju, kako navode, neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka kosovskih organa.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjuče u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja novopostavljenih članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Beograd i Priština uzajamno su se optuživali za nove incidente na severu.

Dok je direktor Kancelarije za KiM tvrdio da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“, ove navode odbacili su najviši prištinski zvaničnici i Kosovska policija.

Oni kao odgovorne za incidente, a konkretno napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice vide „maskirane, nasilne osumnjičene, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“, a koje, kako tvrde, podržava Beograd.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, je u večernjim satima a nakon novih incidenata upravo i najavio da će se pojačati prisustvo policije na Severu.

„Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti“, kazao je tada Kurti.

Vanredna konferencija za medije direktora Kancelarije za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković održaće večeras u 23 sata vanrednu konferenciju za medije.

Obraćanje Petkovića održaće se u pres sali Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023