Vesti
Hronika

Policija: Liturgija u Prištini nije bila najavljena

Pošto je prištinski paroh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Staniša Arsić rekao da policija nije dozvolila današnju liturgiju u crkvi Hrista Spasa u Prištini, kosovska policija je saopštila da nije bilo najavljenih aktivnosti - osim liturgije u crkvi u selu Devet Jugovića pored Prištine.
Policija: Liturgija u Prištini nije bila najavljena
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto arhiva Kim)

"Što se tiče zahteva za bilo kakvu versku aktivnost, osim liturgije pravoslavne crkve koja se još uvek održava u selu Devet Jugovića u opštini Priština, nemamo druge najavljene aktivnosti. Ova aktivnost je najavljena i policija prati događaj kako bi se olakšao njegov normalan tok", rekli su iz policije za portal koha.net.

Iz kosovske policije su potvrdili da je njihova patrolna jedinica jutros oko 4.30 zastavila automobil sa tri osobe koje su posle provere puštene da nastave svoj put.

Mediji su preneli izjavu paroha Staniše Arsića da je kosovska policija jutros zabranila služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini povodom praznika Spasovdana.

"Jutros oko pola pet, sveštenstvo iz crkve Svetog Nikole je krenulo da služi svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištini. Međutim, nakon što nas je policajac legitimisao, zabranio nam je da otključamo crkvu, nakon čega je veći broj policajaca - jedan korodon od osam policajaca bio kraj nas, a s druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom kako bi sprečili da održimo liturgiju", kazao je Arsić.

Povodom zabrane sveštenicima da služe u hramu Hrista Spasa u Prištini oglasili su se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik Spske liste Goran Rakić.

Podsetimo, ova nedovršena crkva u Prištini je tokom proteklih decenija bila više puta skrnavljena, bilo je provala i podetanja požara, korišćena je za snimanje neprimerenih video spotova albanskih pevača, kao poligon za vežbu alpinista, dom za beskućnike, oko nje su vršena iskopavanja u potrazi za posmrtnim ostacima, a bila je i više puta ružena grafitima - od onih u čast Oslobodilačke vojske Kosova, do poruke da "Isus mrzi Srbe". Bilo je i najava njenog rušenja, kao i inicijativa da se pretvori u muzej.

Takođe, ni sprečavanje sveštenstva i monaštva da u hramu održi službu nije se jutros desilo prvi put.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022