Vesti
Hronika

Policija Kosova: Tokom šest meseci četiri slučaja međuetničkih sukoba

Kosovska policija saopštila je da su incidenti sa mogućim međuetničkim motivima, tokom godina, zabeležili značajan pad i da su za šest meseci ove godine zabeležena četiri takva slučaja, a u istom periodu prošle godine bilo ih je pet.

Policija Kosova: Tokom šest meseci četiri slučaja međuetničkih sukoba
Kosovska policija u Mitrovici (Foto Kim)

Po rečima kosovske policije, jedan od mogućih incidenata na međunacionalnoj osnovi je slučaj dokazanog oštećenja zastave Turske, jedno ispisivanje grafita na srpskom jeziku i dva slučaja na Gazimestanu protiv Albanaca.

U izveštaju policije navode se i mogući slučajevi sa međunacionalnim motivima u verskom kulturnom nasledju koji su zabeležili pad. Za šest meseci ove godine takvih mogućih slučajeva je evidentirano 48, od toga 30 na muslimanskim i 18 na pravoslavnim verskim objektima.

„Od ukupno 48 predmeta u ovom šestomesečnom periodu, 37 predmeta ili 77 odsto odnosi se na krađu, tešku krađu i pokušaj krađe, dok se 11 predmeta ili 23 odsto odnosi na pretnje, uništavanje ili oštećenje imovine i oštećenja groblja ili leševa“, kaže se u izveštaju kosovske policije.Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023