Vesti
Hronika

Policija Kosova oduzela dron novinarskoj ekipi Medija centra u Čaglavici

Policija Kosova oduzela je danas ekipi Medija centra u Čaglavici dron uz usmeno obrazloženje da nisu imali „odobrenje i registraciju“ i da će slučaj predati službi Civilnog vazduhoplovstva Kosova. Novinar i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić, pokušao je policajcima u Gračanici da objasni, da prema propisima službe Civilnog vazduhoplovstva Kosova za tu vrstu drona nije potrebno odobrenje niti registracija, ali bezuspešno.
Policija Kosova oduzela dron novinarskoj ekipi Medija centra u Čaglavici
Ispred Policijske stanice u Gračanici (Foto Kim)

Snimatelj Medija centra Jovica Karadžić je nakon završenog protesta koji je danas održan u Gračanici, za potrebe novinarskog posla, dronom pokušao da snimi glavnu ulicu u Gračanici, međutim nakon nekoliko minuta prišao mu je policajac u civilu i naredio da krene u stanicu policije.

„Naša ekipa je bila u Gračanici oko 12 sati zbog protesta koji je danas održan, međutim s obzirom da je bila velika gužva hteli smo da kadrove snimimo i dronom, ali ga nismo poneli. Kolega Budimir Ničić se vratio do Čaglavice po dron, međutim dok je stigao u Gračanicu protest je bio završen i ljudi su se razišli. Podigli smo dron da snimimo kadrove Gračanice i nakon nekoliko minuta prišao mi je policajac u civilu, koji mi je naredio da s njim krenem u policijsku stanicu“, rekao je Karadžić.

Budimir Ničić smatra da je u pitanju čisto iživljavanje pojedinih pripadnika policijske stanice u Gračanici, na čelu sa komandirom Bratislavom Trajkovićem i sprečavanje novinara da rade svoj posao. Ničić navodi da će slučaj prijaviti Policijskom inspektoratu Kosova.

„Za tu vrstu drona nije potrebna registracija, niti odobrenje. To sam naveo u izjavi datoj policiji, to sam rekao i komandiru policijske stanice Bratislavu Trajkoviću i ostalim policajcima koji su tu bili. Čak sam im naveo i broj uredbe 01/2017 o sistemima bespilotnih letelica. Međutim oduzeli su nam dron uz obrazloženje jednog od policajaca koji je rekao, da je kontaktirao službu Civilnog vazduhoplovstva Kosova i da mu je rečeno da je potrebno odobrednje. Sumnjam da je taj policajac uopšte kontaktirao tu službu, jer sam kasnije pisao službi Civilnog vazduhoplovstva Kosova, gde sam naveo da nam je policija oduzela dron i pitao da li smo u tom slučaju prekršili neki propis. Dobio sam pisani odgovor, da za tu vrstu drona nije potrebna registracija niti njihovo odobrenje. U ponedeljak ću podneti žalbu Inspektoratu policije Kosova“, rekao je Ničić.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022