Vesti
Hronika

Policija demantuje "napad na groblje" u Žakovu

Policija Kosova demantuje navode Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije da je u selu Žakovo kod Istoka u pećkom regionu došlo do napada na pravoslavno groblje i da su tom prilikom odnešeni posmrtni ostaci.
Policija demantuje
Sa groblja (Foto RTS)

Službenik zadužen za medije Policije Kosova za region Peć Fadilj Gaši u izjavi za Radio Slobodna Evropa objašnjava da su četri grobna mesta oštećena prilikom izvođenja radova na vodovodnoj mreži u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja u Žakovu, opština Istok.

Kancelarija za KiM je juče saopštila da se desio “napad na srpska groblja” u selu Žakovo kod Istoka, te da su “napadi na srpska groblja postala toliko učestala da gotovo nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti napada”.

“Skrnavljenje grobalja u Žakovu kod Istoka, u kojem je pre rata živelo nekoliko desetina srpskih porodica, predstavlja najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje jer, оsim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Službenik zadužen za medije Policije Kosova za region Peć Fadilj Gaši napominje da je ekipa Policije Kosova obavila uviđaj odmah nakon prijave da je na pravoslavnom groblju u Žakovu, starom preko 100 godina, došlo do oštećenja.

“Ekipa policije Kosova je zajedno sa opštinskim službenicima izašla na lice mesta. Jedna kompanija koja izvodi radove na vodovodnoj mreži je prilikom kopanja kanala izručila zemlju na četri grobna mesta. Uzeli smo izjavu od svedoka i finansijskog menadžera projekta u okviru kog se izvode radovi a sutra će izjavu dati i vlasnik te kompanije”, objašnjava Gaši i dodaje da je slučaj prosleđen tužilaštvu.Ostale vesti

Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za krivično delo prostitucije
U Prištini i Kosovu Polju uhapšene su četiri osobe osumnjičene za izvršenje krivičnih dela „omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju“, „obezbeđivanje prostorija za prostituciju“ i „saizvršilaštvo“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
  • 16.09.2020