Vesti
Hronika

Pola godine u pritvoru

Tačno je šest meseci od hapšenja jednog od lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića. Optužnica protiv njega još uvek nije podignuta.

Pola godine u pritvoru
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

Ivanoviću je nedavno sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici produžio pritvor do 26. avgusta a mnogobrojni zahtevi da se brani sa slobode do početka suđenja nisu uslišeni.

Ivanović je uhapšen pre šest meseci, nakon više od jednog meseca u pritvoru u Prištini oko nedelju dana je štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u zatvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.

Osumnjičen je za ratne zločine i podsticanje na izvršenje teškog ubistva, ali do danas optužnica protov njega nije podignuta.

Njegovi advokati smatraju da sudski proces koji se vodi protiv Ivanovića nije transparentan uz podsećanje da je Vlada Srbije dala garancije da će Ivanović, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Iako u zatvoru, Građanska inicijativa SDP kandidovala ga je na februarskim ponovljenim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Njegovo hapšenje iznenadilo je mnoge.

Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici sa druge strane smatra da i dalje postoji rizik od bekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svedoke ako bude pušten na slobodu, te da ne postoje lakše mere koje bi mogle da se uvedu u ovom trenutku.Ostale vesti

Tači pred istražiteljima u Hagu
Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u sud u Hagu gde će biti saslušan. Prištinski advokat Tom Gaši pretpostavlja da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila‬, a koja je objavljena 24. juna.
  • 13.07.2020
Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020