Vesti
Hronika

Pokušaj pljačke u Babinom Mostu

Nepoznati počinioci upali su u toku jučerašnjeg dana u porodičnu kuću Bobana Dančetovića u Babinom Mostu i tom prilikom napravili premetačinu.

Pokušaj pljačke u Babinom Mostu
Babin Most (Foto Kim arhiva)

Boban Dančetović je za RTV Kim kazao da je juče u jutarnjim časovima napustio svoj dom, da bi nakon povratka primetio premetačinu i odmah pozvao policiju koja je obavila uviđaj.

"Kada sam ušao u kuću primetio sam premetačinu, verovatno su samo tražili novac i nema materijalne štete. Novac ne držim u kući tako da ništa nisu pronašli. Nakon što je policija obavila uviđaj, prilikom vraćanja stvari na svoje mesto, primetio sam da mi je nestao ključ od automobila", naveo je Dančetović.

On je dodao da "sistem ne želi ili nema snage da radi svoj posao".

"Svedoci smo svega što se dešava u proteklom periodu u Babinom Mostu, nadam se da će sudski organi obaviti posao kako treba i otkriti počinioce".

Predsednik mesnog odbora Babinog Mosta Goran Dančetović, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je ovo još jedan vid pritiska na preostale Srbe u Babinom Mostu.

"Pritisci na Srbe su sve učestaliji i to dodatno uznemirava, nakon obijanja crkve i napada na srpsku decu. Stalno se podižu tenzije i prisutan je strah kod građana, niko se ne oseća bezbedno nakon napada na privatnu imovinu", rekao je Dančetović.

Petković: Uspostaviti trajno policijsko prisustvo u selu

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da provala u kuću Bobana Dančetovića predstavlja "treći ozbiljan incident u ovoj nacionalno-mešovitoj sredini u svega nekoliko nedelja", i pozvao da se preduzmi najhitniji koraci kako bi se unapredila bezbednost žitelja sela.

"Podsećam i umerene političare u Prištini i predstavnike međunarodne zajednice na terenu da je Babin Most, kao jedno od retkih sela na Кosovu i Metohiji u kojem Srbi i Albanci i dalje žive zajedno, svojevrstan test sposobnosti da se na terenu stvore uslovi za funkcionalan suživot", naveo je Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaje da se stanovnici Babinog Mosta moraju osećati potpuno sigurno.

"Budući da su napadi na Srbe, njihovu imovinu i svetinje sve učestaliji, smatram da je neophodno uspostaviti trajno policijsko i međunarodno prisustvo u selu", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, 15. septembra peti put je obijena crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu.

U ovom selu trenutno živi oko 800 Srba u 160 porodica i oko 150 Albanaca u 30 porodica.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020