Vesti
Hronika

Pokušaj pljačke parohijskog doma u Osojanu

Noćas oko 1.20, nepoznata lica pokušala su da uđu i opljačkaju Parohijski dom Crkve Svetog arhangela Gavrila u Osojanu kod Istoka, kazao je za RTV Kim sveštenik Jovan Cvetković.
Pokušaj pljačke parohijskog doma u Osojanu
Pokušaj pljačke parohijskog doma u Osojanu (Foto Kim)

Kako je ispričao, pljačkaši su pokušali da provale kroz prozor koji se nalazi sa zadnje strane kuće, a veruje da su došli iz pravca obližnje šume.

Sveštenik Jovan Cvetković se u trenutku provale našao na spratu iznad, otvorio prozor, pa su se pljačkaši pobegli.

On je potom pozvao Policiju koja je obavila uviđaj.

„Ovo nije prvi put da provaljuju, pre mene, dok je ovde bio sveštenk Miloš Vukić, pljačkali su Parohijski dom. Tražićemo i tražimo da se istraže napadi na našu Crkvu i narod" izjavio je za RTV Kim, osojanski sveštenik Jovan Cvetković.

Osojane je najveća povratnička sredina na Кosovu i Metohiji, a Srbi povratnici su izloženi napadima, pljačkama, seči šume i uništavanju imovine.

Kancelarija za KiM: Parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika

Ovo je treći u nizu zabeleženih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije za poslednja 24 sata, saopštila je Kancelarija za KiM.

"Do pljačke ovog objekta dolazi uoči dana kada vernici obeležavaju veliki pravoslavni praznik Svete Trojice, a pomenuti parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika, ali nažalost počinioci nisu privedeni pravdi", navode iz Kancelarije.

Prethodno su opljačkane dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči, a raseljenim vernicima je zabranjeno da prisustvuju slavi u Mušutištu.

"Ova serija napada i incidenata pokazuje da je po sredi novi talas etnički motivisane netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom na КiM i da je bezbednosna situacija u pokrajini na velikom ispitu koji treba da položi međunarodna zajednica i izdejstvuje da pravo i pravda na КiM budu primenjeni i kada su Srbi u pitanju", navodi se u saopštenju.

"Ako Srbi ne mogu da obeleže slavu, ako im se pljačka imovina i time ugrožava egzistencija i skrnave njihove svetinje, to pali dodatni alarm o ugroženosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i obaveza je međunarodne zajednice da zid ćutanja zamene konkretne akcije i dela", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022