Vesti
Hronika

Pokušaj pljačke parohijskog doma u Osojanu

Noćas oko 1.20, nepoznata lica pokušala su da uđu i opljačkaju Parohijski dom Crkve Svetog arhangela Gavrila u Osojanu kod Istoka, kazao je za RTV Kim sveštenik Jovan Cvetković.
Pokušaj pljačke parohijskog doma u Osojanu
Pokušaj pljačke parohijskog doma u Osojanu (Foto Kim)

Kako je ispričao, pljačkaši su pokušali da provale kroz prozor koji se nalazi sa zadnje strane kuće, a veruje da su došli iz pravca obližnje šume.

Sveštenik Jovan Cvetković se u trenutku provale našao na spratu iznad, otvorio prozor, pa su se pljačkaši pobegli.

On je potom pozvao Policiju koja je obavila uviđaj.

„Ovo nije prvi put da provaljuju, pre mene, dok je ovde bio sveštenk Miloš Vukić, pljačkali su Parohijski dom. Tražićemo i tražimo da se istraže napadi na našu Crkvu i narod" izjavio je za RTV Kim, osojanski sveštenik Jovan Cvetković.

Osojane je najveća povratnička sredina na Кosovu i Metohiji, a Srbi povratnici su izloženi napadima, pljačkama, seči šume i uništavanju imovine.

Kancelarija za KiM: Parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika

Ovo je treći u nizu zabeleženih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije za poslednja 24 sata, saopštila je Kancelarija za KiM.

"Do pljačke ovog objekta dolazi uoči dana kada vernici obeležavaju veliki pravoslavni praznik Svete Trojice, a pomenuti parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika, ali nažalost počinioci nisu privedeni pravdi", navode iz Kancelarije.

Prethodno su opljačkane dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči, a raseljenim vernicima je zabranjeno da prisustvuju slavi u Mušutištu.

"Ova serija napada i incidenata pokazuje da je po sredi novi talas etnički motivisane netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom na КiM i da je bezbednosna situacija u pokrajini na velikom ispitu koji treba da položi međunarodna zajednica i izdejstvuje da pravo i pravda na КiM budu primenjeni i kada su Srbi u pitanju", navodi se u saopštenju.

"Ako Srbi ne mogu da obeleže slavu, ako im se pljačka imovina i time ugrožava egzistencija i skrnave njihove svetinje, to pali dodatni alarm o ugroženosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i obaveza je međunarodne zajednice da zid ćutanja zamene konkretne akcije i dela", zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

  • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023