Vesti
Hronika

Pokrenuta istraga protiv Srba osumnjičenih za špijunažu

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu donelo je odluku o pokretanju istrage protiv dve osobe koje su 10. jula privedene na graničnom prelazu Bela Zemlja zbog krivičnog dela špijunaže, javlja Radio Slobodna Evropa.
Pokrenuta istraga protiv Srba osumnjičenih za špijunažu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi, oni su pokušali da u Srbiju prevezu određenu dokumentaciju sa Kosova. Nakon zadržavanja u pritvoru od 48 sati i nakon ispitivanja, dežurni tužilac Odeljenja za teške zločine ih je u redovnoj proceduri pustio na slobodu, dok se ne izvrši provera dokumentacije. Radi se o Daliboru Dajiću direktoru Tehničke škole u Vrbovcu (opština Klokot-Vrbovac) i Trajanu Trajkoviću, v.d. direktora Osnovne škole ’Mladen Marković’ u Vitini - škole koje rade po planu i programu Srbije.

Kosovska policija je u njihovom automobilu pronašla dokumentaciju gradonačelnika kosovske opštine Klokot iz Srpske liste (opština sa srpskom većinom), Božidara Dejanovića, uključujući njegove diplome i ugovor. Dejanović je istovremeno i šef računovodstva u srednjoj Tehničkoj školi u Vrbovcu.

Kako su iz Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE), oni su pušteni na slobodu po osnovu redovne procedure, s obzirom da je potrebno da se proveri da li dosije koji je pronađen kod njih sadrži dokumente klasifikovane po zakonu ili da li su ti dokumenti državna tajna, "što bi izazvalo teške posledice po bezbednost Kosova".

"Protiv osumnjičenih osoba, tužilac u slučaju je doneo odluku o pokretanju istrage. Dosije kojeg su oni posedovali trebalo je da bude prebačen u Srbiju, a sadržao je dokumentaciju gradonačelnika Klokota, uključujući dve diplome, ugovor i radnu knjižicu, kao i poslednju odluku o radnom odnosu", stoji u odgovoru tužilaštva.

Kako RSE saznaje od izvora bliskog istrazi, Dajić i Trajković navodno su od inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (po prezimenu Arsić) u martu ove godine dobili zadatak da originalnu dokumentaciju Božidara Dejanovića prebace u kancelariji MUP u Vranju, radi verifikacije uspostavljanja radnog odnosa Dejanovića.

O tome je bilo obavešteno i Odeljenje za obrazovanje u Severnoj Mitrovici. Ovo telo nadgleda obrazovni sistem koji se u školama u većinskim srpskim sredinama na Kosovu odvija po programu utvrđenom u Ministarstvu prosvete Srbije. Tu im je, nakon kontrole, takođe naređeno da dokumentaciju Dejanovića prebace u Vranje, da ne bi u suprotnom bili otpušteni. Nakon toga, 10. jula Dajić i Trajković krenuli su put Vranja.

Advokat Trajana Trajkovića, Dejan Vasić, u izjavi za RSE kaže da se dokumentacija Božidara Dejanovića odnosila na njegov radni odnos sa školom, a ne kosovskom opštinom Klokot. Dodaje, po izjavi njegovog branjenika, da su oni pošli u Vranje sa dokumentacijom, nakon što su pribavili saglasnost Ministarstva prosvete Republike Srbije "što je uobičajena i zakonita procedura".

"Verifikacija dokumenata za koje se sumnja da mogu da budu objekat špijunaže po meni su javni dokumenti, to su dokumenti koji se čuvaju u svakoj školi, to su diplome, dokumenta koja se prilažu prilikom zasnivanja radnog odnosa, i oni kao takvi ne mogu da predstavljaju niti poverljiva dokumenta, niti bilo kakvu državnu tajnu", naveo je Vasić.

On smatra da tu nema nikakvih elemenata za bilo kakvo krivično delo, a kamoli za tako tešku sumnju da je u pitanju špijunaža. Vasić dodaje i da je razlog zašto je MUP Srbije tražio dostavljanje dokumenata Božidara Dejanovića, koji je angažovan u obe škole, taj što "postoji prijava da su njegova dokumenta falsifikovana, odnosno da nije završio školu za koju se predstavlja".

"Zato je MUP zatražio od škole službeno da dokumenta dostavi, kako bi se utvrdila verodostojnost te diplome", rekao je Vasić.

Na pitanje zašto su onda direktori škola oklevali da od marta prebace dokumentaciju, on je odgovorio da će "pozadina predmeta biti otkrivena kada bude obelodanjeno ko je slučaj prijavio Policiji Kosova", nakon čega je usledila policijska kontrola vozila.

Srpska lista i Kancelarija za KiM u Vladi Srbije, oštro su reagovali na pritvaranje Dajića i Trajkovića, navodeći da se time "dovodi u pitanje pravo srpskog naroda na obrazovanje".

RSE nije uspeo da stupi u kontakt sa Božidarom Dejanovićem, koji je ispred Srpske liste izabran za gradonačelnika kosovske opštine Klokot 2017. godine u drugom krugu glasanja. Pored toga, radi i u pomenutim školama u srpskom sistemu. Mediji su tada pisali o nesvakidašnjoj situaciji koja se dogodila tokom izbora u Klokotu, a u čijem centru se našla neočekivana odluka predstavnika Srpske liste. Naime, Srpska lista je u drugom krugu glasanja podržala Božidara Dejanovića ispred građanske inicijative ’Klokot-Vrbovac’, a ne svog kandidata Strahinju Spasića, sina bivšeg gradonačelnika Klokota Srećka Spasića.

Obrazloženje Srpske liste je bilo da je Dejanović nekoliko dana uoči izbora pristupio Srpskoj listi, a Srećko Spasić je kasnije pristupio političkom protivniku Srpske liste, Samostalnoj liberalnoj stranci.Ostale vesti

Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020
Vozač sa Kosova krijumčario 113 migranata
U Severnoj Makedoniji je uhapšen vozač sa Kosova dok je u kamionu hladnjači krijumčario 113 migranata.
  • 31.05.2020
Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020