Vesti
Hronika

Pokrenuta istraga o prekomernoj upotrebi sile tokom protesta Štrpčana protiv MHE

Kosovski Ombudsman pokrenuo je istragu po službenoj dužnosti u vezi sa upotrebom sile od strane specijalnih jedinica Kosovske policije protiv stanovnika opštine Štrpce koji su protestovali protiv izgradnje mini hidroelektrana u Donjoj Bitinji, stoji u odgovoru ove institucije KoSSev portalu, koji već više meseci pokušava da dobije odgovor da li će Ombudsman pokrenuti istragu po službenoj dužnosti u vezi sa navodima o prekomernoj upotrebi sile.
Pokrenuta istraga o prekomernoj upotrebi sile tokom protesta Štrpčana protiv MHE
Okupljanje građana pred protest (Foto Kim)

Meštani opštine Štrpce već godinu dana aktivno protestuju protiv izgradnje MHE u ovoj opštini. Međutim, ono što je svakako obeležilo ove proteste bili su navodi o upotrebni prekomerne sile od strane Kosovske policije.

U izjavi za KoSSev, u maju, jedan od povređenih meštana izjavio je da je sedamnaestoro njih medicinski zbrinuto u Štrpcu, ispiranje očiju, sanacija povreda i opekotina, da je jednom učesniku protesta slomljen nos, a drugom ruka.

Navodi o prekomernoj upotrebi sile ponovili su se i oktobra, kada je u Donjoj Bitinji desetine ljudi povređeno, uključujući i decu, na još jednom u nizu protesta protiv izgradnje MHE.

Meštani su svedočili o prekomernoj upotrebi sile u vezi sa ova dva slučaja, a Ombudsman je pokrenuo istragu po službenoj dužnosti u vezi sa samo jednim protestom, i to onim u Donjoj Bitinji, a na osnovu, kako iz ove institucije navode, pisanja prištinske Kohe.

„Institucija Ombudsmana, u skladu sa ustavnom ulogom i ovlašćenjima i odgovornostima predviđenim Zakonom o Ombudsmanu, pokrenula je istrage po službenoj dužnosti (ex-officio) br. 773/2019, na osnovu izvora informacija sa ‘Koha.net’, u vezi sa upotrebom sile od strane policijskih službenika – specijalna jedinica protiv stanovnika sela Bitinja, opština Štrpce, koji su izašli da protestuju protiv izgradnje hidroelektrane“, odgovor je koji smo danas dobili sa ove adrese.

KoSSev portal još od 27. septembra pokušava da dobije stav institucije Ombudsmana u vezi sa navodimo od maja meseca.

Odgovor koji su dobili bio je da Ombudsman nije primio žalbu nijednog građana u vezi sa dešavanjima tokom protesta održanih 3. maja, te da stoga taj slučaj nije istražen i ova institucija nema stav po ovom pitanju.

Od 7. oktobra čekaju odgovor na pitanje da li Ombudsman u navodima koji su izneti u tekstu od maja meseca ne vidi dovoljno osnova da pokrene istragu po službenoj dužnosti i istraži ovaj slučaj.

Odgovor nisu uspevali da dobiju i pored slanja ponovljenih upita ovoj instituciji. Poslednji upit kada mogu da očekuju odgovor Ombudsmana, prosledili su pre dva dana.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020