Vesti
Hronika

Podnet zahtev za razrešenje sudije Radomira Labana

Predsednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu, Slobodan M. Vujičić podneo je  zahtev  da se sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban razreši te dužnosti.
Podnet zahtev za razrešenje sudije Radomira Labana
Radovan Laban, sudija Ustavnog suda Kosova

"Na osnovu Ustava Kosova, člana 118. obzirom na stečene uslove, zahtevamo da predložite predsednici države, Vjosi Osmani, razrešenje sudije Ustavnog suda Radomira Labana", naveo je Slobodan M. Vujičić.

On navodi da je sudija Radomir Laban "član kriminalne organizacije sa severa Kosova i da kao član takvog društva ne bi smeo obavljati funkciju sudije".

"Sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban, je jedan od najbližih saradnika opasne kriminalne organizacije sa severa Kosova, tačnije njenog vođe Milana Radoičića pod čijom je apsolutnom kontrolom i politička partija Srpska lista. Zbog njihove bliskosti i uske saradnje, Radoičić je Labanu poverio da na centralnom Kosovu vodi kadrovsku politiku Srpske liste, a što kao sudija Ustavnog suda ne bi smeo da čini", ističe Vujičić.

Otkriva da je Milan Radoičić predložio Labana za člana Ustavnog suda, kada je njegovo imenovanje podržao 71 poslanik Skupštine Kosova.

"Takav sramni čin vođen isključivo unutarpartijskim interesima tadašnjih koalicionih partnera Srpske liste snažno je urušio kredibilitet najvišeg republičkog organa", zaključuje on.

Vujičić podseća da je sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban u Srbiji osuđen na 6 godina zatvora u sudskom procesu zvanom "carinska mafija" za krivično delo primanje mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje isprava, a da se od 2014.godine nalazi na Interpolovoj poternici.

"Dotični ne samo da ugrožava integritet Ustavnog suda Kosova već i bezbednost celokupnog državnog sistema", dodaje Vujičić.

 Ostale vesti

Obeležena godišnjica ubistva dečaka na Bistrici
Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 
  • 13.08.2022
Godišnjica zločina u Goraždevcu. Petković: Tuga i bol za ubijenom decom
Prošlo je devetnaest godina od terorističkog napada u Goraždevcu u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece koja su se kupala na reci. "Deca su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", poručuje Petar Petković.
  • 13.08.2022
Na Cetinju ubijeno 11 osoba, među njima i dvoje dece, napadača ubio sugrađanin
Na Cetinju u petak iz vatrenog oružja ubijeno 11 osoba, zajedno sa ubicom, kojeg je usmrtio sugrađanin, kazala je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja. Rekla je i da je od 11 stradalih lica - dvoje dece.
  • 12.08.2022
Skulanevo: Albanac prijavio decu zbog natpisa „CZV“. Meštanin novčano kažnjen

Nekoliko dečaka iz Skulaneva kredom je na improvizovanom igralištu ispisivalo „CZV“, odnosno skraćenicu za njihov omiljeni fudbalski klub Crvenu Zvezdu. Međutim, dok su to pisali, automobilom je, kako tvrde meštani, kroz selo prošao nepoznati Albanac koji je decu opsovao i produžio. Nešto kasnije se, kako objašnjavaju za RTV Kim, isti vratio u pratnji Kosovske policije kojoj je prijavio srpske mališane da su ispisivali „Z“ simbol ruske vojne akcije u Ukrajini.

  • 12.08.2022
Sutra se navršava 19 godina od zločina nad decom u Goraždevcu
Sutra se navršava 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao.
  • 12.08.2022
Pucnjava ispred diskoteke u Gračanici
Kosovska policija izvestila je danas da je ovog četvrtka u 03.05 u Gračanici registrovala slučaj upotrebe oružja ili opasnog sredstva.
  • 12.08.2022