Vesti
Hronika

Podignute optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Кosova podnelo je danas Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini, optužnice protiv šest lica za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Optužnice su podignute protiv osoba sa inicijalima N.S., M.R., S.A., D.M., Z.J., R.B. 
Podignute optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića
Mesto ubistva Olivera Ivanovića (Foto Kim arhiva)

Kako je saopšteno, ova lica su učestvovala u izvršenju krivičnih dela - „Učešće ili organizovanje kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“, „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“, „Otkrivanje službene tajne“, „Zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca“ i „Manipulacija dokazima kod saizvršilaca“.

Specijalno tužilaštvo saopštava da su optuženi N.S., M.R. i RB, koji su u pritvoru, kao i MR, ZV i ŽB, koji su u bekstvu a protiv kojih je nadležni sud izdao na zahtev Specijalnog tužilaštva izdao međunarodne naloge, delovali kao kriminalna grupa koju vode ZV i MR.

“Ova kriminalna grupa je počinila krivična dela „Teško ubistvo“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela otežanog ubistva“, „Zloupotreba službene dužnosti“ i „Izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Кosovo“, navodi se u obrazloženju Specijalnog tužilaštva.

Svaki od optuženih je, kako se dalje navodi, počinio je kriminalne radnje i druge aktivnosti za dotičnu grupu koje su dovele do ubistva sada Olivera Ivanovića. Ta grupa je, dodaje se u optužnici zapalila i Ivanovićev automobil.

Okrivljeni su izvršili krivično delo „Učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe“ iz člana 283. stav 3. u vezi sa stavom 1. КZКК.

Tuženi N.S. na dan kada je ubijen Oliver Ivanović je svojim postupcima olakšao i osigurao put izvršiocima u izvšenju ubistva, a potom je zajedno sa dvojicom policajaca koji su bili prvi na mestu događaja, JJ i DM, onemogućio izvšrenje policijske dužnosti i ovlašćenja na mestu događaja. 

Ovim radnjama, okrivljeni N.S. počinio je delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 2, podstavak 2.2. КPRК.

Okrivljeni NS, blisko je sarađivao sa osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i tako svesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i izbegavajući prepreke za izvršenje dela, pa je osumnjičenima bilo lakše da nabave vozilo Opell Astra iz koga je pucano šest puta u Olivera Ivanovića. Ovo vozilo je bilo bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, napominje se u optužnici.

Tuženi D.M i Z. J. su 16.01.2018., nakon ubistva Olivera Ivanovića, odmah je otišli na lice mesta, sa namerom da uklone, prikriju i učini dokaze beskorisnim, kako bi se sprečila upotreba dokaza.

Ovim radnjama okrivljeni su počinili krivična dela „Zloupotreba službene dužnosti u saizvršilaštvu“ iz člana 422, stav 1 u vezi sa stavom 2, podstavak 2.2. u vezi sa članom 31. CCRК-a, kao i „manipulacijom dokazima u saizvršilaštvu“ iz člana 397 stav 1 u vezi sa članom 31 CCRК.

Optuženi Ž.J. je svesno držao oružje, suprotno važećem zakonu, pa je 10.02.2018. tokom pretresa kuće i pomoćnih objekata zaplijenjeno. U pitanju je oružje marke TT, C-91769 i 9 kalibra 7,62 mm koji je okrivljeni posedovao bez dozvole nadležnog organa. Ovim radnjama, pomenuti okrivljeni je izvršio krivično delo „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“ iz člana 374. stav 1. КZКК.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo i da je optužena S.A. usko sarađivala sa optuženima koji su bili u koordinaciji za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ona je pomogla u izvršenju ubistva tako što je stvorila uslove i otklonila prepreke za izvršenje krivičnog dela. U vreme kada je izvršeno ubistvo S.A. je znala da su kamere u prostorijama stranke SDP bile isključene iz struje, čime je optuženima omogućeno da počine ubistvo, a da kamere to ne zabeleže. S.A. je 16. januara u 8 sati i 16 minuta odmah nakon ubistva aktivirala kamere u prostorijama stranke, gde je radila kao administratorka i kao jedina osoba u objektu u vreme ubistva", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi do podnošenja ove optužnice preduzete su brojne procesno-istražne radnje. Saslušano je oko sto (100) svedoka, od kojih je trideset (30) saslušalo tužilac, a ostale istražitelje slučaja.

Optuženi su saslušavani više puta, dok je protiv dvojice optuženih M.M. takođe otvorena istraga.

Naglašava se da postoje dokazi da ova organizovana kriminalna grupa ima veliki uticaj u severnom delu Кosova i to pre svega na kosovsku policiju, opštine i preduzeća.

Kancelarija za KiM: Optužnice su nastavak hajke, cilj da se okrive Srbi

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju dostavljeno medijima povodom podignutih optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića, istakla je da je to nastavak organizovane hajke sa ciljem da se za taj zločin okrivi narod na Кosovu i Srbija.

Optužnice imaju za cilj „slabljenje pozicija Srba u pokrajni i delegitimizaciju srpskih predstavnika koje albanski separatisti i njihovi sponzori nisu mogli da pobede na prošlim izborima“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se napominje da je Priština do sada uporno odbijala da sarađuje sa srpskim pravosudnim organima u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

„Jasno je u kom pravcu vode tragovi i veoma brzo će se pokazati da je reč o politički režiranom procesu sa opasnim i mračnim ciljevima, i da će na videlo isplivati ko su pravi krivci, odnosno naručioci i izvršioci zločina koji je pogodio čitav srpski narod“, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Odapeta strela prema severu Kosova

Reagovala je i Srpska lista koja postupak podizanja optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vidi kao pokušaj Prištine da se skrene pažnja sa rada Specijalnog suda za zločine pripadnika OVК, ali i sa političkih previranja među albanskim partijama.

U saopštenju se navodi da je „ovim sramnim i neosnovanim aktom odapeta strela prema severu Кosova sa ciljem kriminalizacije svih ponosnih Srba i Srpkinja koje nisu spremne da se predaju i kleče pred albanskim političarima u Prištini“.

Srpska lista najoštrije osuđuje politizaciju ovog postupka i zahteva od međunarodnih predstavnika da se distanciraju od ovog političkog progona, kao i da pomno prate sve što tužilaštvo pokušava da predstavi kao dokaze, dodaje se u saopštenju.



Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020