Vesti
Hronika

Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv poslanika Socijaldemokratske Inicijative NISMA i bivšeg ministra Endrita Šalje zbog napada koji je, navodno, izvršio na novinara portala Indeks onlajn Ensara Ramadanija 17. decembra 2019, potvrdila je za Betimi per Drejtesi (Zakletvu za pravdu), portparolka Osnovnog tužilaštva u Prištini Ljaureta Uljaj.

Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje
Endrit Šalja (Foto Balkan plus)

„Osnovno tužilaštvo u Prištini, 10.02.2020. godine, podiglo je optužnicu protiv osobe sa inicijalima E.Š., zbog krivičnog dela "napad", po članu 184 Krivičnog zakonika Kosova. Tužilac је prosledio slučaj Osnovnom sudu u Prištini na dalje postupanje“, navodi u odgovoru Uljaj.

Slučaj se dogodio u utorak uveče, 17. decembra, ispred ulaza Hitne pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, gde je bivši ministar trgovine i industrije stajao nakon što je povređen njegov kolega iz NISME.

Neke fotografije koje je napravio novinar portala Indeks onlajn iznervirale su bivšeg ministra Šalju koji ga je potom napao, a mediji su objavili slike ovog napada, piše dalje „Zakletva za pravdu“.

Tada je i reagovalo Udruženje novinara Kosova (AGK), koje je oštro osudilo Šaljin napad na novinara Ramadanija.

„AGK osuđuje ovaj napad i svaki drugi fizički ili verbalni napad od strane političara i institucija i poziva policiju, tužilaštvo i ceo pravosudni sistem da slučajeve napada na novinare tretiraju kao prioritetne. Istovremeno, AGK ohrabruje kolege da nastave da rade svoj posao odgovorno i da se ne zaustavljaju pred bilo kakvim napadom ili pretnjama“ saopštili su tada iz Udruženja novinara Kosova.

Inače, ovo nije prvi put da se Endrit Šalja susreće sa pravsudnim organima. On je optužen za organizovani kriminal i korupciju, u slučaju poznatom kao „MTPT“, ali i za pucanje iz pištolja.

U slučaju poznat pod nazivom „MTPT“, Šalja je oslobođen 24. novembra 2017. godine. On je na zabavi koja je organizovana povodom ove odluke, ispalio hitac iz pištolja, za šta je priznao krivicu i novčano je kažnjen sa 2.400 evra.

Obe ove odluke su pravosnažne.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022