Vesti
Hronika

Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv poslanika Socijaldemokratske Inicijative NISMA i bivšeg ministra Endrita Šalje zbog napada koji je, navodno, izvršio na novinara portala Indeks onlajn Ensara Ramadanija 17. decembra 2019, potvrdila je za Betimi per Drejtesi (Zakletvu za pravdu), portparolka Osnovnog tužilaštva u Prištini Ljaureta Uljaj.

Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje
Endrit Šalja (Foto Balkan plus)

„Osnovno tužilaštvo u Prištini, 10.02.2020. godine, podiglo je optužnicu protiv osobe sa inicijalima E.Š., zbog krivičnog dela "napad", po članu 184 Krivičnog zakonika Kosova. Tužilac је prosledio slučaj Osnovnom sudu u Prištini na dalje postupanje“, navodi u odgovoru Uljaj.

Slučaj se dogodio u utorak uveče, 17. decembra, ispred ulaza Hitne pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, gde je bivši ministar trgovine i industrije stajao nakon što je povređen njegov kolega iz NISME.

Neke fotografije koje je napravio novinar portala Indeks onlajn iznervirale su bivšeg ministra Šalju koji ga je potom napao, a mediji su objavili slike ovog napada, piše dalje „Zakletva za pravdu“.

Tada je i reagovalo Udruženje novinara Kosova (AGK), koje je oštro osudilo Šaljin napad na novinara Ramadanija.

„AGK osuđuje ovaj napad i svaki drugi fizički ili verbalni napad od strane političara i institucija i poziva policiju, tužilaštvo i ceo pravosudni sistem da slučajeve napada na novinare tretiraju kao prioritetne. Istovremeno, AGK ohrabruje kolege da nastave da rade svoj posao odgovorno i da se ne zaustavljaju pred bilo kakvim napadom ili pretnjama“ saopštili su tada iz Udruženja novinara Kosova.

Inače, ovo nije prvi put da se Endrit Šalja susreće sa pravsudnim organima. On je optužen za organizovani kriminal i korupciju, u slučaju poznatom kao „MTPT“, ali i za pucanje iz pištolja.

U slučaju poznat pod nazivom „MTPT“, Šalja je oslobođen 24. novembra 2017. godine. On je na zabavi koja je organizovana povodom ove odluke, ispalio hitac iz pištolja, za šta je priznao krivicu i novčano je kažnjen sa 2.400 evra.

Obe ove odluke su pravosnažne.Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021