Vesti
Hronika

Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv poslanika Socijaldemokratske Inicijative NISMA i bivšeg ministra Endrita Šalje zbog napada koji je, navodno, izvršio na novinara portala Indeks onlajn Ensara Ramadanija 17. decembra 2019, potvrdila je za Betimi per Drejtesi (Zakletvu za pravdu), portparolka Osnovnog tužilaštva u Prištini Ljaureta Uljaj.

Podignuta optužnica protiv poslanika Endrita Šalje
Endrit Šalja (Foto Balkan plus)

„Osnovno tužilaštvo u Prištini, 10.02.2020. godine, podiglo je optužnicu protiv osobe sa inicijalima E.Š., zbog krivičnog dela "napad", po članu 184 Krivičnog zakonika Kosova. Tužilac је prosledio slučaj Osnovnom sudu u Prištini na dalje postupanje“, navodi u odgovoru Uljaj.

Slučaj se dogodio u utorak uveče, 17. decembra, ispred ulaza Hitne pomoći Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, gde je bivši ministar trgovine i industrije stajao nakon što je povređen njegov kolega iz NISME.

Neke fotografije koje je napravio novinar portala Indeks onlajn iznervirale su bivšeg ministra Šalju koji ga je potom napao, a mediji su objavili slike ovog napada, piše dalje „Zakletva za pravdu“.

Tada je i reagovalo Udruženje novinara Kosova (AGK), koje je oštro osudilo Šaljin napad na novinara Ramadanija.

„AGK osuđuje ovaj napad i svaki drugi fizički ili verbalni napad od strane političara i institucija i poziva policiju, tužilaštvo i ceo pravosudni sistem da slučajeve napada na novinare tretiraju kao prioritetne. Istovremeno, AGK ohrabruje kolege da nastave da rade svoj posao odgovorno i da se ne zaustavljaju pred bilo kakvim napadom ili pretnjama“ saopštili su tada iz Udruženja novinara Kosova.

Inače, ovo nije prvi put da se Endrit Šalja susreće sa pravsudnim organima. On je optužen za organizovani kriminal i korupciju, u slučaju poznatom kao „MTPT“, ali i za pucanje iz pištolja.

U slučaju poznat pod nazivom „MTPT“, Šalja je oslobođen 24. novembra 2017. godine. On je na zabavi koja je organizovana povodom ove odluke, ispalio hitac iz pištolja, za šta je priznao krivicu i novčano je kažnjen sa 2.400 evra.

Obe ove odluke su pravosnažne.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020