Vesti
Hronika

Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“

Danas je u Prištini počelo suđenje u slučaju „Krijumčarenje“ u kom su okrivljena 33 lica, uglavnom pripadnici Kosovske policije koji su uhapšeni u policijskim akcijama organizovanim maja i oktobra prošle godine.
Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“
Specijalni sud u Prištini (Foto arhiva Kim)

Kako je za KoSSev potvrdio advokat jednog od okrivljenih Predrag Miljković, 33 okrivljena, uključujući i tri svedoka saradnika, izjasnili su se da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Trojica svedoka saradnika su policijski službenici.

Miljković dodaje i da je zahtev advokata okrivljenih da im se ukine pritvor odbijen, te da će oni ostati u pritvoru do daljnjeg.

Miljković navodi da očekuje dugo suđenje, budući da se postupci vodi protiv 33 osobe, a o ishodu i dokazima tužilaštva još je rano izvlačiti zaključke, navodi.

„Još uvek je rano da to ocenjujemo, tek ćemo podneti prigovor na optužnicu, neki dokazi nam nisu prevedeni, što je tehnička greška tužilaštva za koju nam je rečeno da će brzo biti ispravljena i te izjave dostavljene“, rekao je Miljković za KoSSev.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih u sklopu višemesečne akcije sprovedene maja i oktobra prošle godine. Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i, u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. Većina okrivljenih, tačnije 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Iako su se isprva ove osobe teretile i za krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, tužilac je naknadno odustao od ovog dela u najnovijoj optužnici.

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, ostalo je međutim, deo optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, a čije je suđenje odloženo do 9. juna zbog toga što advokatima okrivljenih nije dostavljen prevod, javila je Zakletva za pravdu. Troje od pet okrivljenih u ovom predmetu su pripadnici i pripadnice Kosovske policije.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022