Vesti
Hronika

Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“

Danas je u Prištini počelo suđenje u slučaju „Krijumčarenje“ u kom su okrivljena 33 lica, uglavnom pripadnici Kosovske policije koji su uhapšeni u policijskim akcijama organizovanim maja i oktobra prošle godine.
Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“
Specijalni sud u Prištini (Foto arhiva Kim)

Kako je za KoSSev potvrdio advokat jednog od okrivljenih Predrag Miljković, 33 okrivljena, uključujući i tri svedoka saradnika, izjasnili su se da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Trojica svedoka saradnika su policijski službenici.

Miljković dodaje i da je zahtev advokata okrivljenih da im se ukine pritvor odbijen, te da će oni ostati u pritvoru do daljnjeg.

Miljković navodi da očekuje dugo suđenje, budući da se postupci vodi protiv 33 osobe, a o ishodu i dokazima tužilaštva još je rano izvlačiti zaključke, navodi.

„Još uvek je rano da to ocenjujemo, tek ćemo podneti prigovor na optužnicu, neki dokazi nam nisu prevedeni, što je tehnička greška tužilaštva za koju nam je rečeno da će brzo biti ispravljena i te izjave dostavljene“, rekao je Miljković za KoSSev.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih u sklopu višemesečne akcije sprovedene maja i oktobra prošle godine. Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i, u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. Većina okrivljenih, tačnije 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Iako su se isprva ove osobe teretile i za krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, tužilac je naknadno odustao od ovog dela u najnovijoj optužnici.

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, ostalo je međutim, deo optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, a čije je suđenje odloženo do 9. juna zbog toga što advokatima okrivljenih nije dostavljen prevod, javila je Zakletva za pravdu. Troje od pet okrivljenih u ovom predmetu su pripadnici i pripadnice Kosovske policije.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020