Vesti
Hronika

Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“

Danas je u Prištini počelo suđenje u slučaju „Krijumčarenje“ u kom su okrivljena 33 lica, uglavnom pripadnici Kosovske policije koji su uhapšeni u policijskim akcijama organizovanim maja i oktobra prošle godine.
Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“
Specijalni sud u Prištini (Foto arhiva Kim)

Kako je za KoSSev potvrdio advokat jednog od okrivljenih Predrag Miljković, 33 okrivljena, uključujući i tri svedoka saradnika, izjasnili su se da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Trojica svedoka saradnika su policijski službenici.

Miljković dodaje i da je zahtev advokata okrivljenih da im se ukine pritvor odbijen, te da će oni ostati u pritvoru do daljnjeg.

Miljković navodi da očekuje dugo suđenje, budući da se postupci vodi protiv 33 osobe, a o ishodu i dokazima tužilaštva još je rano izvlačiti zaključke, navodi.

„Još uvek je rano da to ocenjujemo, tek ćemo podneti prigovor na optužnicu, neki dokazi nam nisu prevedeni, što je tehnička greška tužilaštva za koju nam je rečeno da će brzo biti ispravljena i te izjave dostavljene“, rekao je Miljković za KoSSev.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih u sklopu višemesečne akcije sprovedene maja i oktobra prošle godine. Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i, u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. Većina okrivljenih, tačnije 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Iako su se isprva ove osobe teretile i za krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, tužilac je naknadno odustao od ovog dela u najnovijoj optužnici.

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, ostalo je međutim, deo optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, a čije je suđenje odloženo do 9. juna zbog toga što advokatima okrivljenih nije dostavljen prevod, javila je Zakletva za pravdu. Troje od pet okrivljenih u ovom predmetu su pripadnici i pripadnice Kosovske policije.Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021