Vesti
Hronika

Počelo suđenje Ristu Jovanoviću

Pred Osnovnim sudom u Prištini počelo je suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, koji je uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu, a tereti se za krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti".
Počelo suđenje Ristu Jovanoviću
Risto Jovanović u sudnici (Foto Kim)

Tužilac je na početku suđenja kazao da je "podstičući mržnju i netrpeljivost među etničkim grupama na Kosovu, Jovanović izvršio krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti".

"Jovanović je javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao ’ubijte Šiptara’, ’Kosovo ćemo oprati krvlju’, ’Kosovo je Srbija’, dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir", naveo je tužilac.

Nakon što je pročitana optužnica Jovanović se ponovo izjasnio da nije kriv. On je rekao da nema ni kriminalnu, niti političku prošlost i da je vernik.

"Javno sam rekao da volim sav narod i da postoje čovek i nečovek i da se samo Gospoda Boga bojim i da smo na ovaj svet gosti. Nisam izgovorio ili pevao nešto što mi se pripisuje", rekao je Jovanović na saslušanju.

Advokatica Jovana Filipović kazala je da Tužilaštvo u Prištini Jovanoviću stavlja na teret da je počinio krivično delo "izazivanja razdora i netrpeljivosti", međutim, kako je navela, za ovakve navode ne postoje dokazi.

"Kao dokaz nepostojanja krivice odnosno umišljaja, odbrana je do sada dva puta ukazala na postojanje snimaka koje je Risto Jovanović dao u izjavi medijima. Ove dokaze odbrana je izložila u žalbi na rešenje za određivanje pritvora, zatim u zahtevu za odbacivanje optužnice, međutim sud ih do sada nije uzeo u obzir. Odbrana osporava i iskaze svedoka koje su dali u postupku, jer u tim izjavama svedoci iznose svoje lične zaključke, da je Risto želeo da postiče mržnju time što je došao na Kosovo i davao izjave medijima, a između tih stvari ne postoji nikakva uzročno posledična pravna veza", rekla je Filipovićeva.

Na današnjem ročištu predviđeno je saslušanje svedoka.

Podsetimo, Risto Jovanović uhapšen je 28. juna na Gazimestanu. Osnovni sud u Prištini mu je krajem juna meseca odredio jednomesečni pritvor, a Apelacioni sud odbio je početkom jula žalbu za njegovo puštanje iz pritvora. Na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021