Vesti
Hronika

Počelo suđenje Ristu Jovanoviću

Pred Osnovnim sudom u Prištini počelo je suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, koji je uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu, a tereti se za krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti".
Počelo suđenje Ristu Jovanoviću
Risto Jovanović u sudnici (Foto Kim)

Tužilac je na početku suđenja kazao da je "podstičući mržnju i netrpeljivost među etničkim grupama na Kosovu, Jovanović izvršio krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti".

"Jovanović je javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao ’ubijte Šiptara’, ’Kosovo ćemo oprati krvlju’, ’Kosovo je Srbija’, dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir", naveo je tužilac.

Nakon što je pročitana optužnica Jovanović se ponovo izjasnio da nije kriv. On je rekao da nema ni kriminalnu, niti političku prošlost i da je vernik.

"Javno sam rekao da volim sav narod i da postoje čovek i nečovek i da se samo Gospoda Boga bojim i da smo na ovaj svet gosti. Nisam izgovorio ili pevao nešto što mi se pripisuje", rekao je Jovanović na saslušanju.

Advokatica Jovana Filipović kazala je da Tužilaštvo u Prištini Jovanoviću stavlja na teret da je počinio krivično delo "izazivanja razdora i netrpeljivosti", međutim, kako je navela, za ovakve navode ne postoje dokazi.

"Kao dokaz nepostojanja krivice odnosno umišljaja, odbrana je do sada dva puta ukazala na postojanje snimaka koje je Risto Jovanović dao u izjavi medijima. Ove dokaze odbrana je izložila u žalbi na rešenje za određivanje pritvora, zatim u zahtevu za odbacivanje optužnice, međutim sud ih do sada nije uzeo u obzir. Odbrana osporava i iskaze svedoka koje su dali u postupku, jer u tim izjavama svedoci iznose svoje lične zaključke, da je Risto želeo da postiče mržnju time što je došao na Kosovo i davao izjave medijima, a između tih stvari ne postoji nikakva uzročno posledična pravna veza", rekla je Filipovićeva.

Na današnjem ročištu predviđeno je saslušanje svedoka.

Podsetimo, Risto Jovanović uhapšen je 28. juna na Gazimestanu. Osnovni sud u Prištini mu je krajem juna meseca odredio jednomesečni pritvor, a Apelacioni sud odbio je početkom jula žalbu za njegovo puštanje iz pritvora. Na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021