Vesti
Hronika

Po hiljadu sveća za hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića

Navršeno je 1000 dana od ubistva najistaknutijeg srpskog političara sa Kosova, Olivera Ivanovića. Do danas niko nije osuđen za ubistvo, a onima koji su optuženi za pomaganje u izvršenju krivičnog dela suđenje se vraća na ponovni postupak. Udružena opozicija Srbije u Beogradu, a građani u Kosovskoj Mitrovici organizovaće paljenje po 1000 sveća za Olivera.
Po hiljadu sveća za hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića
Sveće na mestu ubistva Ivanovića (Foto Kim arhiva)

Nedavno je Udruženje opozicije Srbije u saopštenju za javnost za večeras u 19 sati najavilo okupljanje i odavanje pošte lideru Građanske inicijative "SDP" paljenjem sveća u crkvi Svetog Marka u Beogradu. Razočarani što ubice još uvek nisu uhapšene i procesuirane, oni tvrde da neki od osumnjičenih slobodno šetaju Beogradom i da su navodno "visoko u vrhu vlasti, naročito pri odlučivanju o pitanjima koja se tiču Srba na Kosovu i Metohiji". Međutim, nisu naveli na koga konkretno misle.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je nedavno izjavio da bi voleo da brojni građani dođu i odaju poštu ubijenom Ivanoviću. Na to je reagovala Milena Popović, Ivanovićeva partnerka, koja je rekla da je "Dragan Đilas poslednji čovek koji treba da spominje Olivera".

Kako god, paljenje 1000 sveća najavljeno je i u Kosovskoj Mitrovici i to na mestu gde je Oliver ubijen. Marko Jakšić, bivši član Ivanovićeve Građanske inicijative "SDP" napisao je na društvenim mrežama poruku u kojoj je izrazio nadu da će se ovom događaju "pridružiti svi Oliverovi prijatelji, poznanici, poštovaoci njegove političke zaostavštine ali i svi drugi ljudi dobre volje iz ovog grada i okoline kojima on nedostaje i koji smatraju da je gromoglasna tišina u vezi sa njegovom likvidacijom nedopustiva“.

„Tišina predugo traje ali i ona jednom mora da progovori“, istakao je Jakšić.

Osim u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu, sveće za Olivera paliće se i u još nekoliko gradova u Srbiji.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020