Vesti
Hronika

PIK sprovodi akciju protiv policajaca

Pripadnici PIK-a iz svih operativnih odeljenja započeli su ovog jutra opsežnu operaciju u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom. Najavljeno je hapšenje više desetina policijskih službenika.
PIK sprovodi akciju protiv policajaca
Akcija Policije (Foto PIK)

Iz PIK-a su saopštili ranije danas da su započeli akciju kojoj je prethodila jednogodišnja istraga zbog sumnje u umešanost u nezakonite radnje većeg broja policijskih službenika u vezi sa krivičnim delima primanje mita i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Naveli su da su u sklopu istrage sprovodili tajne istražne mere i sarađivali sa drugim agencijama.

Inspektorat se u međuvremenu oglasio novim saopštenjem, navodeći da su nastavili sa akcijom koja je započeta ovog jutra u Đakovici i Prizrenu, uz podršku KIA-e i kosovske carine i policije.

Poručili su da se očekuje da u okviru istražnih i operativnih radnji istražitelji PIK-a uhapse više desetina osumnjičenih policajaca.

Reč je o službenicima granične policije i pojedinim carisnkim službenicima, dodaje se u saopštenju.

Iz PIK-a navode da će nastaviti da budu posvećeni preduzimanju akcije u cilju jačanja integriteta policije.

Najavili su da će u toku dana da saopšte više detalja o današnjoj akciji.

Mediji: Uhapšeni komandiri i svi službenici na prelazima sa Albanijom

Prištinski mediji koji prate aktivnosti PIK-a na terenu, izvestili su u međuvremenu da je akcija izvrešena i na granici sa Albanijom, tj. na prelazu Morina gde je uhapšeno više službenika.

Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore, ujedno piše da su uhapšena dva komandira jedan upravo na ovom prelazu, a drugi na prelazu „Qafë Prushit“ i svi policijski službenici.

Ovaj medij takođe javlja da je svako vozilo koje ulazi na Kosovo pod „strogom kontrolom“.

Express je nešto raniej izvestio i da se očekuje hapšenje više od 40 policijskih službenika upravo zbog sumnje da su umešani u izvršenje krivičnih dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Svečlja: KP neće biti mesto kršenja zakona i korupcije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), oglasio se danas nakon započete akcije PIK-a, navodeći da Kosovska policija neće biti mesto kršenja zakona i korupcije.

On je na Fejsbuku čestitao PIK-u i institucijama koje pomažu u akciji.

Svečlja poručuje da je Kosovska poilcija rangirana kao druga najpouzdanija institucija prema mišljenju građana na Kosovu.

„Posvećeni smo održavanju ovog rejtinga i naporno radimo da ga podignemo na viši nivo. U ovom kontekstu, svima onima koji pokušavaju ili kaljaju pošten i profesionalan rad drugih policajaca nije mesto u Policiji Kosova. Kosovska policija nikada više neće biti mesto gde se krši zakon i korupcija“, naznačio je Svečlja.

Dodaje i da je zadatak kosovskog MUP-a da garantuje integritet i profesionalizam svih agencija koje su u nadležnosti ovog ministarstva.

„U tom kontekstu, svako ko naruši integritet institucije, nesumnjivo će se suočiti sa pravdom prema važećim zakonima“, poručili su.

 Ostale vesti

Aleksandar Ivanović: Neko ima interes da istraga o ubistvu ostane u fioci
Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, smatra da bi osnivanje anketnog odbora u parlamentu moglo da pomeri ovaj slučaj sa mrtve tačke, ali i da očigledno neko ima interes da rasvetljavanje Oliverovog ubistva tapka u mestu.
  • 11.08.2022
Protesti vlasnika prodavnica u Velikoj Hoči
U znak protesta zbog pljački prodavnica koje se ponavljaju u dva navrata za manje od dva meseca, vlasnici trgovinskih radnji u Velikoj Hoči su od danas zatvorili svoje radnje.
  • 10.08.2022
Kod Prištine uhapšen muškarac, zaplenjeno preko 27 kilograma marihuane
U okviru akcije Kosovske policije, u selu Mramor kod Prištine, uhapšen je muškarac kod koga je pronađeno više od 27 kilograma marihuane.
  • 09.08.2022
Petković sa porodicom momka uhapšenog na Gazimestanu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se sastao sa porodicom Nikole Nedeljkovića, koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu.
  • 09.08.2022
Tužilaštvo: Nastavlja se inspekcijski nadzor na Brezovici

Na području Brezovice i danas se vrši inspekcijski nadzor u cilju istrage o nelegalnoj gradnji u zoni Nacionalnog parka, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

  • 09.08.2022
Slabiji zemljotres kod Ulcinja
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je u 7.33h registrovao slab zemljotres, sa epicentrom na tri kilometra jugozapadno od Ulcinja.
  • 09.08.2022