Vesti
Hronika

Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

Patrijarh srpski Porfirije je nešto posle 14.30 vraćen sa administrativnog prelaza Merdare, saznaje Kim radio.
Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara
Patrijarh Porfirije i vikarni episkop Ilarion (Foto SPC)

Nakon rutniske kontrole sa srpske strane prelaza, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih saradnika je izdvojen sa strane iz kolone, a putnicima je rečeno "da čekaju".

Nakon četrdesetominutnog zadržavanja patrijarhu Porfiju nije dozovoljen ulazak na Kosovo, nakon čega se sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

GI „Srpski opstanak“: Eksplicitno ugrožavanje verskih sloboda

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ osudila je zabranu ulaska patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju na Kosovu, jer se, kako navode, time eksplicitno ugrožavaju verske slobode.

"Takođe, osuđujemo i pribojavamo se činjenice da se sve više i više u većinski albanskom društvu i medijima po SPC govori kao stecištu kriminala i remetilačkom faktoru, koji učestvuje u destabilizaciji Kosova, kako to govore prištinski zvaničnici, pre svih gospodin Aljbin Kurti, ali i mnogi drugi istaknuti pojedinci u albanskoj zajednici", stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz ove inicijative apeluju na vladu u Prištini da ukine ovu zabranu i vernicima SPC dozvoli "slobodu veroispovesti", a sve međunarodne aktere da se "pozabave i osude ovakav narativ i postupke prištinskih vlasti jer narodi na KiM ne zaslužuju novi 17. mart".

"Ovakav narativ i ovakve preduzete akcije, odnosno zabrana prelaska Merdara patrijarhu Porfiriju,
vraćajku nas u period 16. marta 2004. godine, pa stoga imamo opravdanu zabrinutost da upravo da nas ovakve stvari mogu dovesti do 17. marta 2004, kada je naš narod pretrpeo pogrom, a crkve i manastiri nam bivali vandalizovani i spaljivani", zaključuje se u saopštenju GI „Srpski opstanak“ .Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

  • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

  • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
  • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
  • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

  • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
  • 31.05.2023