Vesti
Hronika

Pantović: Svedočenje irelevantno za optužnicu

Advokati okrivljenih ostali su pri svojim ranijim iskazima da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru zbog optužbi da su pomagali u ubistvu Olivera Ivanovića treba da se puste da se brane sa slobode.
Pantović: Svedočenje irelevantno za optužnicu
Advokat Ljubomir Pantović sa kolegama Vasićem i Haljimijem (Foto Kim)

„Saslušana su dva svedoka koja su prilično irelevantna za optužnicu. Njihova svedočenja se ne tiču same optužnice. To su taksisti koji su prevozili Olivera i njegove službenike iz kancelarije, kada su u toku bile izborne aktivnosti, prevozili su ih da odnesu dokumenta. Rekao bih da to nema ni indirektne veze sa optužnicom“, kazao je za KoSSev advokat optuženog Žarka Jovanovića – Ljubomir Pantović nakon jučerašnjeg suđenja.

Kaže da nije bilo „nikakvih talasanja“, te da se „nije tu ništa bitno desilo“, dodaje Pantović.

Za navode svedoka H.N. da su Ivanovića pratila policijska vozila, Pantović kaže da to opet spada u indiciju, ali ne i dokaz za lica koja su konkretno obuhvaćena optužnicom.

Pantović je potvrdio da bi takvo svedočenje moglo da bude važan dokaz za istragu o samom ubistvu ali ne i za ovu optužnicu. Međutim, podseća i na to da je Ivanović u tom periodu bio u obavezi da se javlja policiji, te se ne bi mogla isključiti ni mogućnost da je „neko rekao“:

„Dajte da vidimo kuda se kreće. Možda je iz nekog razloga bio interesantan. Ali opet, to nema direktnu i opipljivu vezu sa ubistvom. Neka indicija, sumnja jeste, ali teško da bi na osnovu toga moglo da se tvrdi da je neko iz policije učestvovao u planiranju ili izvršenju ubistva“.

Teško dokaziva optužnica, nema opipljivih dokaza

„Moj opšti utisak je da je optužnica teško dokaziva. Glavna zamerka je da nije potkrepljena dokazima. Čak i nešto što miriše na to da bi mogli da budu dokazi, opet su to više indicije, ili nekakve sumnje, a u krivičnom postupku za presudu, mora da postoje dokazi, dokazi koji van razumne sumnje potvrđuju krivicu. Ono što ja mogu da vidim na osnovu svog iskustva nisu dokazi tog kvaliteta.“

Inače, njegov branjenik, policajac Žarko Jovanović, „najbenigniji“ je deo slučaja. Pantović podseća na to da je on van grupe kojoj se sudi za organizovanje ubistva.

„Optužnica ima dva dela. Prvi deo je četvorka koji su, prema navodima tužilaštva, organizovana kriminalna grupa koja se udružila da isplanira i da potpomogne izvršenje ubistva Olivera Ivanovića – samo izvršenje i izvršiocima dela da se udalje sa mesta i ostanu neotkriveni“, objašnjava dalje Pantović.

Policajci Žarko Jovanović i Dragiša Marković su na drugoj strani izdvojeni iz te grupe. Jovanović se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i da nije izvršio svoju dužnost, kako je propisano jer je podigao jednu čauru, zato što je bio u neposrednoj blizini u trenutku izvršenja ubistva, a pucnji se nisu čuli.

„Nije čuo pucnje, razgovarao je sa sekretaricom Silvanom i komšinicom koja je prva naišla, pitavši ih da li su nešto čule. Računao je da se desilo ono što je i već čuo na samom licu mesta, da je u pitanju bio srčan udar. Zato je uzeo čauru, pomislivši da je ona preostala od slavlja tokom Srpske nove godine. Čim se praktično osvestio nakon što se saznalo šta se dogodilo, vratio je čauru na zemlju. Postoje snimci, iako ih ja još uvek nisam video, ali kako su mi rekli, na njima se ne vidi da je on čauru stavio u džep – kako se navodi. Inače, tri čaure su pronađene na licu mesta, a tri nisu pronađene“.

Naredno ročište zakazano je za 14. septembar, a potom i 17. septembra

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optuženi se terete i za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića,

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.Ostale vesti

Ruska novinarka proterana sa Kosova
Kosovske vlasti uhapsile su tokom vikenda rusku novinarku Dariju Aslamovu i proterale je, pod optužbom da je špijunirala za Moskvu, uz zabranu ulaska na Kosovo u trajanju od pet godina.
  • 08.08.2022
Šumski požar u okolini Kline

Šumski požar koji je danas oko podneva izbio nadomak Kline, preti da ugrozi povratničko selo Drenovac, a vatra se širi i prema selima Bokšić, Petrič i Duge Njive, saznaje Riznica.

  • 08.08.2022
Tužilaštvo: Optužnica protiv tri osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv kosovskih državljana B.B, B.S, i DŽ.K. za krivična dela povezana sa „krijumčarenjem migrantima“.
  • 08.08.2022
Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti i psovke

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića iz Donje Brnjice kod Prištine sinoć su ispisani uvredljivi grafiti i psovke na albanskom jeziku. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je najnoviji incident uz ocenu da je ovaj čin zapravo „lice vlasti u Prištini“.

  • 07.08.2022
Oslobođena ruska novinarka privedena na KiM

Novinarka ruske "Komsomoljske pravde" Darija Aslamova puštena je iz pritvora na Kosovu u noći između subote i nedelje, gde je zadržana kada je  pokušala da pređe administrativni prelaz, preneo je taj list.

  • 07.08.2022
Gazivode: Pucano na jedinicu Kosovske policije

Nepoznate osobe pucale su danas oko 11.25 časova u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kosovske policije, uz naznaku da nema povređenih.

  • 06.08.2022