Vesti
Hronika

Pantović: Sudski proces protiv Darka Tasića se neopravdano odugovlači

U Osnovnom sudu u Prizrenu danas je održano još jedno suđenje optuženom Darku Tasiću iz Male Kruše kod Prizrena koji se sumnjiči za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", a koji je u pritvoru više od dve godine.
Pantović: Sudski proces protiv Darka Tasića se neopravdano odugovlači
Advokat Ljubomir Pantović (Foto Tanjug)

Njegov branilac advokat Ljubomir Pantović kaže da ovaj postupak neshvatljivo dugo traje i da se više od osam meseci čeka jedan svedok, britanski novinar, koji je istraživao zločin u Maloj Kruši počinjen 1999. godine. Sud do sada nije uspeo da ga dovede u sudnicu iako je, po rečima Pantovića, on bio na Kosovu pre nešto više od dva meseca.

"Čekamo tog čoveka, gubi se vreme, a Darko Tasić je i dalje u pritvoru. Neopravdano se odugovlači postupak, mada zakon nalaže da se, kada je neko u pritvoru, krivični postupak i suđenje vode sa posebnom hitnošću. U ovom slučaju imamo posebnu i naročitu sporost suda i tužilaštva koje insistira na saslušanju svedoka, koji je sve što ima rekao u tom dokumentarnom filmu, a svedočio je i u haškom sudu za bivšu Jugoslaviju", rekao je za Kosovo Onlajn advokat Pantović.

Pantović ponavlja da je saslušanje tog svedoka apsolutno nepotrebno, ali kosovsko pravosuđe insistira da se on sasluša.

"Iako sam se danas energično protivio daljem čekanju i odugovlačenju suđenja, sud je prihvatio peti ili šesti predlog tužilaštva da se i dalje insistira i da se taj svedok pozove na saslušanje u sud, iako je očigledno da on nije zainteresovan da bude svedok u tom predmetu“, rekao je Pantović.

Darko Tasić je uhapšen 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika kod Podujeva.Ostale vesti

Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020
Kurtiju preti
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je sinoć na Fejsbuku pretnju koju je njemu i pripadnicima Pokreta Samoopredeljenje uputila fantomska grupa "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 20.05.2020