Vesti
Hronika

Pantović: Plaćena kaucija za uhapšene u slučaju „Brezovica“

Članovi porodica sedam osoba protiv kojih se vodi postupak u slučaju „Brezovica“, platili su danas kauciju, potvrdio je za KoSSev advokat Ljubomir Pantović, koji zastupa jednog od uhapšenih.
Pantović: Plaćena kaucija za uhapšene u slučaju „Brezovica“
Brezovica (Foto Kim arhiva)

Osnovni sud u Peći doneo je pre dva dana odluku da se sedam osoba protiv kojih se vodi postupak u slučaju „Brezovica“, puste na slobodu uz kauciju.

Međutim, nakon što su članovi porodica juče krenuli da plate jemstvo, Kosovska policija ih je privela uz obrazloženje da trebaju da prilože dokaz o poreklu tog novca.

Oni su zatim u kasnim popodnevnim satima pušteni, međutim, novac koji su izdvojili za plaćanje kaucije im nije vraćen.

Osim što im novac nije vraćen, članovima porodica su ujedno izdate potvrde o zapleni istog.

Rok za plaćanje jemstva bio je do 16.00 časova.

Na zahtev advokata, Osnovni sud u Prištini je produžio rok do danas u 14.00 časova, te su članovi porodica uhapšenih uplatili iznos za kauciju, potvrdio je Pantović.

’’Sud je dozvolio produženje roka do danas do 14.00 časova i svi su platili u tom roku jemstvo, odneli potvrdu o plaćenom jemstvu u sud“, kazao je Pantović.

Prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala, Kosovska policija još uvek nije vratila prethodnog dana zaplenjeni novac, usled čega su članovi porodica uhapšenih za plaćanje kaucije morali da donesu dodatne količine novca.

Prema Pantovićevim saznanjima, tužilaštvo je pokrenulo slučaj o poreklu ovog novca.

’’Ono što sam mogao da vidim po nekim kosovskim portalima, tužilaštvo je otvorilo slučaj povodom toga, uz obrazloženje da je to novac koji je došao iz Srbije“, naveo je Pantović.

Advokat ujedno očekuje da će sedmorica uhapšenih u slučaju „Brezovica“ ubrzo biti pušteni.

’’Biće pušteni posle 16.00 časova, to je procedura koja traje malo duže i oni će krenuti svojim kućama“, kazao je advokat Pantović.

Podsetimo, akcija „Brezovica“ započeta je krajem 2021. godine, protiv lica koja se optužuju za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, na području Brezovice, davanje, odnosno primanje mita.

Među uhapšenima je više nekadašnjih predstavnika opštine Štrpce, uključujući i bivšeg gradonačelnika Bratislava Nikolića.

Aktivnosti policije u sklopu ove operacije su u prethodnom periodu realizovane u više navrata i uvek su rezultirale hapšenjima većeg broja osumnjičenih, kako Srba, tako i Albanaca. Mnogi od njih su već mesecima, odnosno duže od godinu dana u pritvoru.

Kosovski ustavni sud je ove godine doneo više presuda u kojima je utvrdio povredu ustavnih odredbi od strane Apelacionog i Osnovnog suda u Uroševcu prilikom produžetka mere pritvora uhapšenima u ovom slučaju, pre podizanja optužnice.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023