Vesti
Hronika

Otežano procesuiranje odgovornih za zločine na Kosovu

Procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima na Kosovu otežava činjenica da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim organima, ali i to što je tužiocima iz Srbije onemogućen pristup dokazima i svedocima na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas zamenik Tužioca za ratne zločine Srbije Dragoljub Stanković.
Otežano procesuiranje odgovornih za zločine na Kosovu
Priština (Foto Kim)

On je danas informisao članove odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju o detaljima izveštaja o rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih za zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom od 1998. godine, a koji ima oznaku službene tajne.

Predsednik Odbora Milovan Drecun rekao je da se takvi izveštaji ne razmtraju na sednicama otvorenim za javnost, ali da on smatra da je tema veoma bitna, zbog čega je predstavnike Tužilaštva zamolio da saopšte ono što mogu.

Stanković je na Odboru rekao da je Tužilaštvo do sada završilo istrage u 14 predmeta za zločine na Kosovu protiv 95 osumnjičenih, a kojima je obuhvaćeno više od stotinu žrtava.

"Nažalost, istrage su prekinute jer su osumnjičeni nedostupni našim pravosudnim organima, pošto kosovska strana ne želi da ih izruči", istakao je on.

Kao jedan od najvećih problema u procesuiranju odgovornih, zamenik srpskog tužioca je naveo problem sa Interpolovim poternicama koje je Srbija raspisala protiv svih 95 osumnjičenih kosovskih Albanaca, a koje države koje su priznale nezavisnost Kosova "nerado" izručuju.

On je kazao da je u predmetu protiv Orahovačke grupe, jedan osumnjičeni izručen Srbiji i u prvom stepenu (pred Višim sudom) oslobođen pošto sudsko veće "nije poverovalo svedocima" nakon čega je pušten na slobodu i otišao iz Srbije.

U postupku za isti zločin koji se vodio na Kosovu, dvojica osumnjičenih su osuđeni, na osnovu iskaza istih svedoka kojima su, kako je rekao Stanković, "Euleksove sudije poverovale".

Dragoljub Stanković je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine nema nadležnosti na KiM da sprovodi istražne radnje što, kako je ocenio, dodatno odugovlači postupak.
 
Ono što je još više zakomplikovalo situaciju je, istakao je Stanković, Uredba Vlade Srbije iz marta 2013. godine zbog koje je dva puta tokom ove godine bio vraćen sa Kosova, i da mu se čini kao da se radi o dve nezavisne države.

Direktor vladine Kancelarije za nestale Veljko Odalović rekao je da su pronađena tela 346 Srba u masovnim grobnicama.

"Zavet ćutanja na Kosovu o zločinama nad Srbima je ozbiljan problem", ocenio je Odalović i dodao da se traga za telima jos 522 osobe.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović rekao je da problem procesuiranja odgovornih za zločine zahteva veću koordinaciju svih institucija.

"Ono što najviše boli je to što je veliki broj zločina ostao nekažnjen", kazao je on i dodao da bi možda trebalo ići u proširenje delokruga instituacija koje se bave rešavanjem tih probema.

Sednici je prisustvovao i predsednik udruženja ubijenih, nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova Simo Spasić, koji je naglasio da zbog "poverljivosti", porodice ni posle 16. godina nisu došle do istine i pravde.

Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022