Vesti
Hronika

Otežano procesuiranje odgovornih za zločine na Kosovu

Procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima na Kosovu otežava činjenica da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim organima, ali i to što je tužiocima iz Srbije onemogućen pristup dokazima i svedocima na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas zamenik Tužioca za ratne zločine Srbije Dragoljub Stanković.
Otežano procesuiranje odgovornih za zločine na Kosovu
Priština (Foto Kim)

On je danas informisao članove odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju o detaljima izveštaja o rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih za zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom od 1998. godine, a koji ima oznaku službene tajne.

Predsednik Odbora Milovan Drecun rekao je da se takvi izveštaji ne razmtraju na sednicama otvorenim za javnost, ali da on smatra da je tema veoma bitna, zbog čega je predstavnike Tužilaštva zamolio da saopšte ono što mogu.

Stanković je na Odboru rekao da je Tužilaštvo do sada završilo istrage u 14 predmeta za zločine na Kosovu protiv 95 osumnjičenih, a kojima je obuhvaćeno više od stotinu žrtava.

"Nažalost, istrage su prekinute jer su osumnjičeni nedostupni našim pravosudnim organima, pošto kosovska strana ne želi da ih izruči", istakao je on.

Kao jedan od najvećih problema u procesuiranju odgovornih, zamenik srpskog tužioca je naveo problem sa Interpolovim poternicama koje je Srbija raspisala protiv svih 95 osumnjičenih kosovskih Albanaca, a koje države koje su priznale nezavisnost Kosova "nerado" izručuju.

On je kazao da je u predmetu protiv Orahovačke grupe, jedan osumnjičeni izručen Srbiji i u prvom stepenu (pred Višim sudom) oslobođen pošto sudsko veće "nije poverovalo svedocima" nakon čega je pušten na slobodu i otišao iz Srbije.

U postupku za isti zločin koji se vodio na Kosovu, dvojica osumnjičenih su osuđeni, na osnovu iskaza istih svedoka kojima su, kako je rekao Stanković, "Euleksove sudije poverovale".

Dragoljub Stanković je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine nema nadležnosti na KiM da sprovodi istražne radnje što, kako je ocenio, dodatno odugovlači postupak.
 
Ono što je još više zakomplikovalo situaciju je, istakao je Stanković, Uredba Vlade Srbije iz marta 2013. godine zbog koje je dva puta tokom ove godine bio vraćen sa Kosova, i da mu se čini kao da se radi o dve nezavisne države.

Direktor vladine Kancelarije za nestale Veljko Odalović rekao je da su pronađena tela 346 Srba u masovnim grobnicama.

"Zavet ćutanja na Kosovu o zločinama nad Srbima je ozbiljan problem", ocenio je Odalović i dodao da se traga za telima jos 522 osobe.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović rekao je da problem procesuiranja odgovornih za zločine zahteva veću koordinaciju svih institucija.

"Ono što najviše boli je to što je veliki broj zločina ostao nekažnjen", kazao je on i dodao da bi možda trebalo ići u proširenje delokruga instituacija koje se bave rešavanjem tih probema.

Sednici je prisustvovao i predsednik udruženja ubijenih, nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova Simo Spasić, koji je naglasio da zbog "poverljivosti", porodice ni posle 16. godina nisu došle do istine i pravde.

Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020