Vesti
Hronika

Otac Sava: Sveštenik sa snimka nema veze sa Eparhijom

Večernje novosti juče su objavile snimak na kojem se vidi kako nepoznato svešteno lice skida albansku zastavu sa karaule Košare. Ovaj video je izazvao veliku pažnju i u srpskim i u albanskim medijima, ali i na društvenim mrežama. Iz Eparhije raško-prizrenske poručuju da nemaju ništa sa tim činom.
Otac Sava: Sveštenik sa snimka nema veze sa Eparhijom
Fotografija sa Košara (Foto Novosti.rs)

Naime, beogradski list je objavio da je tokom obeležavanja Miholjskih zadušnica 10. oktobra “sveštenik iz okoline Beograda” na Košare stigao peške sa dvojicom prijatelja, te da se “nakon služenja pomena za sve junake” popeo na sprat zgrade i skinuo albansku zastavu.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić oglasio se u međuvremenu, istakavši da “navodno svešteno lice” sa snimka nema nikakve veze sa Eparhijom raško-prizrenskom.

“Naša Eparhija se ograđuje od svake aktivnosti koja na bilo koji način ugrožava odnose medju etničkim i verskim zajednicama”, napisao je otac Sava na Tviteru.

On je istakao da svako “neodgovorno ponašanje pojedinaca koji dolaze na Kosovo i Metohiju samo da bi snimali senzacionalističke video materijale nanose štetu pre svega našem narodu koji je ovde ostao da živi”.

“Iskreno se nadamo da nam oni koji ne mogu pružiti pomoć makar ne odmažu neodgovornim ponašanjem”, napisao je otac Sava, a medijima koji su plasirali i promovisali ovaj snimak poručio da su jednako neodgovorni.Ostale vesti

Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće, dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
  • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021