Vesti
Hronika

Otac Sava: Nemamo poverenja u policiju

Predstavnici Eparhije raško prizrenske tražiće od nadležnih institucija da srpske svetinja na Kosovu štiti Kfor, jer nemaju poverenja u pripadnike Policije Kosova, kaže otac Sava Janjić.
Otac Sava: Nemamo poverenja u policiju
Otac Sava ispred objekta na kome su ispisani preteći grafiti (Foto arhiv Kim)

Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić smatra da je bezbednosna, ali i politička i ekonomska situacija na Kosovu, krajnje nestabilna. Dodatni element nestabilnosti je i rastući islamski fundamentalizam koji, kako kaže, predstavlja opasnost za sve žitelje Kosova.

„Smatram da je regionalna saradnja svih faktora bezbednosti jako bitna kako bi se rizik minimalizovao, a objekti koji su posebno osetljivi, moraju biti dodatno zaštićeni“, kaže otac Sava.

Sava Janjić smatra da je veoma važno da Kfor ostane na Kosovu. Ističe da će nakon poslednjeg incidenta, predsetavnici eparhije raško-prizrenske tražiti da sprske svetinje na Kosovu štite pripadnici Kfora jer Policiji Kosova ne veruju.

„U Pečkoj partijaršiji je pre godinu i po dana zataškan jedan islamistički incident koji nije istražen, a zvanično nije ni prijavljen. Ne postoji ni u jedanom zvaničnom policijskom izveštaju, a nama je jedan visoki policijski službenik potvrdio da je to istina. Mislim da to nije način za rešavanje problema. Veoma je važno da se javnost transparentno obaveštava o onome što se dešava da ne bi ispalo da mi izmišljamo, ili da, kao što su nas svojevremeno optuživali, sami sebi pravimo probleme“, navoti Janjić.

Hapšenje naoružanih islamista isred manastira Visoki Dečani i oružani napad na povratnike u selu Berkovo u opštini Klina pokazuju da je bezbednosna situacija na Kosovu krhka i nestabilna, kaže ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

„Ovo treba da bude poslednji poziv za zaštitu pripadnika nevećinskih naroda na Kosovu, ali i zaštitu kosovskog društva od pojave i širenja islamskog radikalizma“, kazao je Jevtić.

Tokom 2015. godine zabeleženo je 79 napada na Srbe, a objekti SPC bili su na meti čak 10 puta, piše je u godišnjem izveštaju Ministarstva za zajednice i povratak.Ostale vesti

Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020
Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
  • 01.06.2020
Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020