Vesti
Hronika

Osumnjičenima za učešće u tuči u Lapljem Selu određen mesečni pritvor

Osnovni sud u Gračanici odlučio je da sedmorici mladića koji su učestvovali u nedavnoj masovnoj tuči u Lapljem Selu odredi po trideset dana zatvorskog pritvora, potvrdio je za RTV Kim advokat Predrag Miljković.
Osumnjičenima za učešće u tuči u Lapljem Selu određen mesečni pritvor
Osnovni sud u Gračanici (Foto Kim)

U Osnovnom sudu u Gračanici, koji je ogranak Osnovnog suda Priština, saslušana su sedmorica momaka koji su pre dva dana učestvovali u masovnoj tuči u Lapljem Selu.

Predrag Miljković, advokat Marka Ristića, je kazao da je odluka suda od 30 dana pritvora neosnovana.

“Smatram da je jedna takva odluka neosnovana i da, ukoliko je bilo uopšte potrebe za određivanjem neke mere, da se bilo kojm drugom merom mogla ispuniti svrha obezbeđivanja njihovog prisustva. Smatram da je preterano da za takvo krivično delo koje, samo po sebi, spada u lakša krivična dela, određivati meru sudskog pritvora. Na taj način relavitizujemo i banalizujemo meru sudskog pritvora koja je rezervisana samo za najteže slučajeve i najteže krivične postupoke”, istakao je on.

„Simptomatično je tokom izjašnjavanja svih branilaca okrivljenih zauzet jedinstveni stav da predlog za određivanje pritvora nije zasnovan na čvrstim dokazima kojima bi se ta mera mogla opravdati. Mi smo čak predlagali neku od alternativnih mera koja bi postigla svrhu za koju je namenjena, a jedna od njih je, recimo, takozvani kućni pritvor“, kazao je advokat Lazara Karadžića Negovan Šaranović.

Advokati odbrane će u roku od 24 sata uložiti žalbu na koju će Apelacioni sud odgovoriti u roku od 48 sati.

Vidno uznemiren, Markov otac Slaviša Ristić je za RTV Kim kazao da je odluka sramna.

“Osećam se užasno. To je jedna sramna odluka, ovo je sramota za sudiju koji je mogao da donese jednu takvu odluku, koji nije imao nikakve osnove. Tuča je bila takva, nema dokaza. Pritvor se određuje za neka veća dela, a ne za ovo. Znamo zbog čega je doneta ovakava odluka, zbog jednog političara koji je zloupotrebio svoje dete u političke svrhe”, smatra Ristić.

Ispred policijske stanice u Gračanici okupili su se roditelji, rodbina i drugari dece kojima je određen mesčni pritvor u znak protesta. Nakon što je skup završen, dogovoreno je da će se protest održavati svakodnevno.

Kancelarija za KiM: Tuča u Lapljem Selu nema političku pozadinu

“Danas se nedvosmisleno potvrdilo ono o čemu smo prethodnih dana govorili, da je Nikola Rašić povređen u ranije zakazanoj vršnjačkoj tuči i da su apsolutno lažne sve insinuacije da je on žrtva politike svoga oca i da napad na njega ima političku pozadinu”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju Kancelarije se napominje da su otac Nikole, Nenad Rašić, Rada Trajković i njihov prijatelj Aljbin Кurti zajednički u Prištini dogovorili da obračun mladića iskoriste za napad na Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića i kriminalizaciju Srpske liste ne bi li pokušali da ponište izbornu volju srpskog naroda na Кosovu.

Takođe, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu patrijarha Porfirija, nakon zajedničkog sastanka o ključnim pitanjima za srpski narod, rekao da se ispostavilo kao tačno da sin srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića nije zadobio povrede u tuči koja ima politčku pozadinu, već da je u pitanju tuča dve grupe mladića koja je unapred zakazana.Ostale vesti

Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021
Gračanica: Uhapšen zbog krađe

Jedno lice, čiji podaci nisu objavljeni, uhapšeno je tokom jučerašnjeg dana zbog krađe.

  • 12.04.2021
Dve ručne bombe eksplodirale u Prištini, nema povređenih
U Prištini su sinoć aktivirane dve ručne bombe, od čije detonacije je načinjena materijalna šteta, potvrdila je kosovska policija.
  • 11.04.2021
Napadnuta dvojica muškaraca u severnom delu Mitrovice
Nepoznata lica, napala su danas dvojicu muškaraca u severnom delu Mitrovice, udarajući ih staklenim flašama.
  • 10.04.2021
Odloženo saslušanje ministra Aljiua i drugih
U Osnovnom sudu u Prištini nije održano početno ročište u slučaju u kom se ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za vreme dok je bio direktor urbanizma u Opštini Priština jer je suoptužena Bahtie Uka izostala zbog zdravstvenih problema. U nedostatku zakonskih uslova, pretres je odložen za 30. april.
  • 06.04.2021