Vesti
Hronika

Osumnjičeni za špijunažu: Radili smo po nalogu MUP-a Srbije

Tokom saslušanja pred tužiocem u Gnjilanu, dvojica Srba osumnjičenih za špijunažu Dalibor Dajić i Trajan Trajković, izjavili su da su pokušali da izvesna dokumenta iz Opštine Klokot, prenesu u Srbiju u Vranje, te da su to radili po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Osumnjičeni za špijunažu: Radili smo po nalogu MUP-a Srbije
Ilustracija (Foto N1)

Radi se o dokumentima koji imaju veze sa predsednikom opštine Klokot Božidarom Dejanovićem.

Prema informacijama Televizije T7, optuženi su izjavili da su to radili na pritisak MUP-a Srbije, a ne po sopstvenoj želji. Optuženi su pred tužiocem rekli:

"To nije bila moja želja, već sutradan sam mogao da pošaljem dokumentaciju u Vranje. Prošlo je više od tri meseca i bio sam obavezan da pošaljem dokumentaciju, na zahtev MUP-a, a uputstva sam dobio telefonom, od Odeljenja za obrazovanje. Savetovano mi je da dosije Božidara Dejanovića pošaljem u Vranje”.

Da bi ti dokumenti bili obezbeđeni, bilo je i kontrole od strane države Srbije.

"Zahtev od strane MUP-a (Srbije) smo dobili 20. marta 2019. godine, dok smo na ovaj zahtev odgovorili 10. jula 2019. godine, znači skoro četiri meseca, bojali smo se i to je bio razlog za odlaganje", rekli su oni.

Prema istim izvorima T7, Inspektorat MUP-a Srbije je posetio školu "Mladen Marković" u Severnoj Mitrovici, gde Trajković obavlja dužnost vršioca dužnosti direktora.

Oni su i u ovoj školi takođe tražili dokumente.

"Inspektor Asić me je nekoliko puta nazvao telefonom i pitao zašto nije poslata tražena dokumentacija, pošto je zahtev MUP-a bio još od 20. marta 2019. godine, tako da više od tri i po meseca mi nismo odgovorili i pretpostavljam da se kontrola inspekcije prosvete u mojoj školi desila upravo iz tog razloga i to je bio zahtev Odeljenja za obrazovanje da se pošalje ova dokumentacija, a to se svakako desilo zbog pritiska MUP-a na Odeljenju obrazovanja u Mitrovici. Inspektor Asić prema informacijama koje imam, komunicirao je i sa Daliborom Dajićem, jer on radi u dve škole”, rekao je Trajković.

Iz Tužilaštva u Gnjilanu su potvrdili da su optuženi nakon razgovora pušteni na slobodu redovnom procedurom.

Takođe, iz Tužilaštva ističu da mora da se proveri da li su dokumenti koje su ovi osumnjičeni imali bili klasifikovani po zakonu.

Dokumentacija koju su imali, a koja je bila namenjena da se šalje u Srbiju, sadržavala je dokumentaciju gradonačelnika Klokota, uključujući dve diplome, kolektivne ugovore i poslednju odluku o radnom odnosu.Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020