Vesti
Hronika

Osuđen Risto Jovanović

Osnovni sud u Prištini osudio je na šest meseci zatvora Rista Jovanovića iz Podgorice zbog "izazivanja razdora i netrpeljivosti", ali mu presuđena kazna može biti zamenjena novčanom jer je Jovanovićeva odbrana prihvatila da plati iznos od 6.700 evra.
Osuđen Risto Jovanović
Risto Jovanović u sudnici (Foto Kim)

Sudija Osnovnog suda u Prištini Vljora Pacoli navela je u odluci da je Risto Jovanović proglašen krivim jer je 28. juna na Gazimestanu "sa namerom i voljom izazvao razdor i netrpeljivost između etničkih grupa koje žive na Kosovu", tako što je vikao "ubi Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", dok je pred novinarima rekao "kada se okrenem desno, vidim da sa šiptarima njima biće tesno".

Vreme koje je Risto Jovanović proveo u pritvoru biće mu uračunato u kaznu, a presudom mu je zabranjeno da u narednih pet godina uđe na Kosovo.

Jovanoviću novčana kazna, odbrana najavila žalbu

Odbrana Rista Jovanovića prihvatila je da plati iznos od 6.700 evra koji je Osnovni sud u Prištini odredio u zamenu za kaznu zatvora od šest meseci, kazala je advokatica Jovana Filipović i najavila žalbu Apelacionom sudu.

Filipovićeva je potvrdila da je Ristu Jovanoviću izrečena kazna od šest meseci zatvora zamenjena novčanom u iznosu od 6.700 evra.

"Sudija je u kratkom obrazloženju presude navela da je poklonila veru svedocima (tužilaštva) koji, kao što sam već navela, nisu znali da ponove nijednu reč koju je Risto Jovanović navodno izgovorio na Gazimestanu. Čekamo da vidimo detaljno obrazloženje presude, nadam se da će isto biti dostavljeno u što kraćem roku, kako bi uložili žalbu. Mi ćemo danas uplatiti potreban novac od 6.700 evra da bi Risto što pre otišao kući", rekla je Filipovićeva.

Ona napominje da odbrana nije zadovoljna odlukom suda, te da će žalbu uložiti u zakonskom roku.

"Risto Jovanović nije kriv, nije postojao nijedan materijalni dokaz koji bi potvrdio tako nešto. Sasvim suprotno, videli smo da je Risto bio na Gazimestanu da bi širio ljubav i pomagao narodu na Kosovu humanitarnom pomoći. Sve reči koje je tužilac naveo u optužnici su izvučene iz konteksta u cilju donošenja ovakve presude koja nije protkrepljena dokazima", kazala je Filipovićeva.

Advokatica smatra da je novčana kazna od 6.700 evra previsoka, ali da će istu platiti Jovanovićeva rođena sestra. 

"Ukoliko se uzme u obzir da dan proveden u zatvoru, prema kosovskim zakonima, iznosi 20 evra, kazna zatvora od šest meseci na koju je Risto Jovanović osuđen trebala je da bude duplo manja. Nama nije jasno otkud ovolika cifra, ali Apelacioni sud će imati na uvid sve spise predmeta - da ukine odluku suda i da Jovanovića osobodi od krivice", zaključila je ona.

Izricanju presude prisustvovao je i ambasador Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović, kao i Jovanovićeva rođena sestra.

Risto Jovanović uhapšen je 28. juna nakon parastosa na Gazimestanu. Njemu je 30. juna određen jednomesečni pritvor, a suđenje po hitnom postupku počelo je u ponedeljak. Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021