Vesti
Hronika

Osuđen Risto Jovanović

Osnovni sud u Prištini osudio je na šest meseci zatvora Rista Jovanovića iz Podgorice zbog "izazivanja razdora i netrpeljivosti", ali mu presuđena kazna može biti zamenjena novčanom jer je Jovanovićeva odbrana prihvatila da plati iznos od 6.700 evra.
Osuđen Risto Jovanović
Risto Jovanović u sudnici (Foto Kim)

Sudija Osnovnog suda u Prištini Vljora Pacoli navela je u odluci da je Risto Jovanović proglašen krivim jer je 28. juna na Gazimestanu "sa namerom i voljom izazvao razdor i netrpeljivost između etničkih grupa koje žive na Kosovu", tako što je vikao "ubi Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", dok je pred novinarima rekao "kada se okrenem desno, vidim da sa šiptarima njima biće tesno".

Vreme koje je Risto Jovanović proveo u pritvoru biće mu uračunato u kaznu, a presudom mu je zabranjeno da u narednih pet godina uđe na Kosovo.

Jovanoviću novčana kazna, odbrana najavila žalbu

Odbrana Rista Jovanovića prihvatila je da plati iznos od 6.700 evra koji je Osnovni sud u Prištini odredio u zamenu za kaznu zatvora od šest meseci, kazala je advokatica Jovana Filipović i najavila žalbu Apelacionom sudu.

Filipovićeva je potvrdila da je Ristu Jovanoviću izrečena kazna od šest meseci zatvora zamenjena novčanom u iznosu od 6.700 evra.

"Sudija je u kratkom obrazloženju presude navela da je poklonila veru svedocima (tužilaštva) koji, kao što sam već navela, nisu znali da ponove nijednu reč koju je Risto Jovanović navodno izgovorio na Gazimestanu. Čekamo da vidimo detaljno obrazloženje presude, nadam se da će isto biti dostavljeno u što kraćem roku, kako bi uložili žalbu. Mi ćemo danas uplatiti potreban novac od 6.700 evra da bi Risto što pre otišao kući", rekla je Filipovićeva.

Ona napominje da odbrana nije zadovoljna odlukom suda, te da će žalbu uložiti u zakonskom roku.

"Risto Jovanović nije kriv, nije postojao nijedan materijalni dokaz koji bi potvrdio tako nešto. Sasvim suprotno, videli smo da je Risto bio na Gazimestanu da bi širio ljubav i pomagao narodu na Kosovu humanitarnom pomoći. Sve reči koje je tužilac naveo u optužnici su izvučene iz konteksta u cilju donošenja ovakve presude koja nije protkrepljena dokazima", kazala je Filipovićeva.

Advokatica smatra da je novčana kazna od 6.700 evra previsoka, ali da će istu platiti Jovanovićeva rođena sestra. 

"Ukoliko se uzme u obzir da dan proveden u zatvoru, prema kosovskim zakonima, iznosi 20 evra, kazna zatvora od šest meseci na koju je Risto Jovanović osuđen trebala je da bude duplo manja. Nama nije jasno otkud ovolika cifra, ali Apelacioni sud će imati na uvid sve spise predmeta - da ukine odluku suda i da Jovanovića osobodi od krivice", zaključila je ona.

Izricanju presude prisustvovao je i ambasador Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović, kao i Jovanovićeva rođena sestra.

Risto Jovanović uhapšen je 28. juna nakon parastosa na Gazimestanu. Njemu je 30. juna određen jednomesečni pritvor, a suđenje po hitnom postupku počelo je u ponedeljak. Ostale vesti

Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022