Vesti
Hronika

Osuđen Risto Jovanović

Osnovni sud u Prištini osudio je na šest meseci zatvora Rista Jovanovića iz Podgorice zbog "izazivanja razdora i netrpeljivosti", ali mu presuđena kazna može biti zamenjena novčanom jer je Jovanovićeva odbrana prihvatila da plati iznos od 6.700 evra.
Osuđen Risto Jovanović
Risto Jovanović u sudnici (Foto Kim)

Sudija Osnovnog suda u Prištini Vljora Pacoli navela je u odluci da je Risto Jovanović proglašen krivim jer je 28. juna na Gazimestanu "sa namerom i voljom izazvao razdor i netrpeljivost između etničkih grupa koje žive na Kosovu", tako što je vikao "ubi Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", dok je pred novinarima rekao "kada se okrenem desno, vidim da sa šiptarima njima biće tesno".

Vreme koje je Risto Jovanović proveo u pritvoru biće mu uračunato u kaznu, a presudom mu je zabranjeno da u narednih pet godina uđe na Kosovo.

Jovanoviću novčana kazna, odbrana najavila žalbu

Odbrana Rista Jovanovića prihvatila je da plati iznos od 6.700 evra koji je Osnovni sud u Prištini odredio u zamenu za kaznu zatvora od šest meseci, kazala je advokatica Jovana Filipović i najavila žalbu Apelacionom sudu.

Filipovićeva je potvrdila da je Ristu Jovanoviću izrečena kazna od šest meseci zatvora zamenjena novčanom u iznosu od 6.700 evra.

"Sudija je u kratkom obrazloženju presude navela da je poklonila veru svedocima (tužilaštva) koji, kao što sam već navela, nisu znali da ponove nijednu reč koju je Risto Jovanović navodno izgovorio na Gazimestanu. Čekamo da vidimo detaljno obrazloženje presude, nadam se da će isto biti dostavljeno u što kraćem roku, kako bi uložili žalbu. Mi ćemo danas uplatiti potreban novac od 6.700 evra da bi Risto što pre otišao kući", rekla je Filipovićeva.

Ona napominje da odbrana nije zadovoljna odlukom suda, te da će žalbu uložiti u zakonskom roku.

"Risto Jovanović nije kriv, nije postojao nijedan materijalni dokaz koji bi potvrdio tako nešto. Sasvim suprotno, videli smo da je Risto bio na Gazimestanu da bi širio ljubav i pomagao narodu na Kosovu humanitarnom pomoći. Sve reči koje je tužilac naveo u optužnici su izvučene iz konteksta u cilju donošenja ovakve presude koja nije protkrepljena dokazima", kazala je Filipovićeva.

Advokatica smatra da je novčana kazna od 6.700 evra previsoka, ali da će istu platiti Jovanovićeva rođena sestra. 

"Ukoliko se uzme u obzir da dan proveden u zatvoru, prema kosovskim zakonima, iznosi 20 evra, kazna zatvora od šest meseci na koju je Risto Jovanović osuđen trebala je da bude duplo manja. Nama nije jasno otkud ovolika cifra, ali Apelacioni sud će imati na uvid sve spise predmeta - da ukine odluku suda i da Jovanovića osobodi od krivice", zaključila je ona.

Izricanju presude prisustvovao je i ambasador Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović, kao i Jovanovićeva rođena sestra.

Risto Jovanović uhapšen je 28. juna nakon parastosa na Gazimestanu. Njemu je 30. juna određen jednomesečni pritvor, a suđenje po hitnom postupku počelo je u ponedeljak. Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021