Vesti
Hronika

Oštećena crkva u Sredskoj kod Prizrena

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz Sredske kod Prizrena, sinoć oko 21 časova oštećena je, potvrdili su za KoSSev, iz prizrenske parohije. Incident je registrovan i u izveštaju kosovske policije, kao i da je oštećeno staklo džamije u Kačaniku, a da je osumnjičeni identifikovan i pušten.
Oštećena crkva u Sredskoj kod Prizrena
Crkva u Sredskoj kraj Prizrena (Foro Prizren.online)

O tome da je crkva oštećena prizrensku parohiju obavestili su parohijani koji su juče došli da očiste i pripreme crkvu za proslavljanje predstojećeg praznika i primetili su da je mali metalni krst iznad oltarskog dela crkve okrenut naopako kao i da je oštećen jedan broj kamenih ploča kojima je crkva pokrivena.

U obližnjem zvoniku su pronađene čaure od metaka lovačke puške i pretpostavljaju da su odatle puškom gađali crkvenu kupolu, jer su na metalu kojim je kupola obložena vidljiva mala udubljenja od sačme.

Policija je izvršila uviđaj juče između 19:30 i 20:30, dodali su iz ove parohije.

Iz prizrenske parohije navode da se u poslednje vreme često dešavaju skrnavljenja ili pljačke crkava u Sredačkoj župi i prizrenskom kraju.

Oštećenje crkve potvrđeno je i u dnevnom izveštaju Kosovske policije, te da se sumnja da su deo krova crkve gađale i oštetile nepoznate osobe, kao i da su policijske patrole stigle na mesto događaja i da je istraga u toku.

Takođe, u policijskom izveštaju je saopšteno da je sinoć u selu Kovačevac u opštini Kačanik, priveden muškarac koji se sumnjiči da je oštetio staklo džamije u ovom selu. Osumnjičeni je nakon saslušanja pušten.

Kancelarija za KiM: Srpski narod razumeo je poruku

Napada na crkvu u Sredskoj oštro je osudila Kancelarija za KiM, ističući da je malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumeo poruku kao pritisak koji treba da ga zastraši i onespokoji, i na kraju zauvek protera.

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima napominje se da oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u ovom kraju pokazuju Srbima u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbednost, ni život bez straha.

"S obzirom na to da su nadležni organi izvršili uviđaj i evidentirali ovaj događaj, zahtevamo da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni. U najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri polupala stakla na džamiji u selu Кovačevac, u opštini Кačanik", navodi se u saopštenju.

Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i veroispovest onih koji su ta dela počinili, utiraće put izgradnji poverenja i zajedničkog života na Кosovu i Metohiji, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020
Uhapšene četiri osobe osumnjičene za krivično delo prostitucije
U Prištini i Kosovu Polju uhapšene su četiri osobe osumnjičene za izvršenje krivičnih dela „omogućavanje ili prisiljavanje na prostituciju“, „obezbeđivanje prostorija za prostituciju“ i „saizvršilaštvo“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
  • 16.09.2020