Vesti
Hronika

Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a
Konjufca, Osmani, Kurti (Foto Ekonomia online)

Osmani je tom prilikom rekla da odaje počast izuzetnom doprinosu svakog NATO vojnika koji je "stao uz Kosovo u njegovim najmračnijim trenucima".

"Ovde sam da odam počast nastavku ovog doprinosa, doprinos ciklusa je nastavljen i traje i danas za mir i bezbednost na Kosovu i u našem regionu. Na spisku zvaničnih praznika ovaj dan je poznat kao Dan mira, ali među našim građanima poznat je kao Dan oslobođenja i Dan slobode. Sva tri ova epiteta odgovaraju ovom danu, jer je 12. juna ulazak NATO snaga zajedno sa ratom OVK doveo u Republiku Kosovo, posle izvanredne nadljudske žrtve, i slobodu i oslobođenje, ali i mir posle mnogo stradanja i žrtve naših ljudi“, rekla je Osmani.

Kurti je istakao da se 12. juna 1999. godine "NATO pešadija pridružila svojoj vazdušnoj intervenciji protiv Miloševićeve Jugoslavije da zaustavi genocid nad albanskim narodom".

On je dodao da bi svaki građanin Kosova "trebalo da se seća ovog dana, odajući počast onima koji su svoje živote dali za slobodu".

"U junu 1999. godine smo imali vatru na nebu i vatru na zemlji, ali 12. juna pešadija NATO pridružila se vazdušnoj intervenciji protiv Miloševićeve Jugoslavije da zaustavi genocid nad albanskim narodom. Kao što je rekla predsednika Osmani, 12. juna slavimo mir, oslobođenje i slobodu i na to se svakodnevno podsećamo, jer sve one žene i muškarci koji su žrtvovali, dali svoje živote su u temeljima naših institucija, naše države , naše nezavisnosti, koju moramo dalje voditi razvojem, pravdom i demokratijom", rekao je Kurti.Ostale vesti

Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021