Vesti
Hronika

Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a
Konjufca, Osmani, Kurti (Foto Ekonomia online)

Osmani je tom prilikom rekla da odaje počast izuzetnom doprinosu svakog NATO vojnika koji je "stao uz Kosovo u njegovim najmračnijim trenucima".

"Ovde sam da odam počast nastavku ovog doprinosa, doprinos ciklusa je nastavljen i traje i danas za mir i bezbednost na Kosovu i u našem regionu. Na spisku zvaničnih praznika ovaj dan je poznat kao Dan mira, ali među našim građanima poznat je kao Dan oslobođenja i Dan slobode. Sva tri ova epiteta odgovaraju ovom danu, jer je 12. juna ulazak NATO snaga zajedno sa ratom OVK doveo u Republiku Kosovo, posle izvanredne nadljudske žrtve, i slobodu i oslobođenje, ali i mir posle mnogo stradanja i žrtve naših ljudi“, rekla je Osmani.

Kurti je istakao da se 12. juna 1999. godine "NATO pešadija pridružila svojoj vazdušnoj intervenciji protiv Miloševićeve Jugoslavije da zaustavi genocid nad albanskim narodom".

On je dodao da bi svaki građanin Kosova "trebalo da se seća ovog dana, odajući počast onima koji su svoje živote dali za slobodu".

"U junu 1999. godine smo imali vatru na nebu i vatru na zemlji, ali 12. juna pešadija NATO pridružila se vazdušnoj intervenciji protiv Miloševićeve Jugoslavije da zaustavi genocid nad albanskim narodom. Kao što je rekla predsednika Osmani, 12. juna slavimo mir, oslobođenje i slobodu i na to se svakodnevno podsećamo, jer sve one žene i muškarci koji su žrtvovali, dali svoje živote su u temeljima naših institucija, naše države , naše nezavisnosti, koju moramo dalje voditi razvojem, pravdom i demokratijom", rekao je Kurti.Ostale vesti

Poznat uzrok tragedije u Hrvatskoj: Uhapšen vozač autobusa, zaspao za volanom
Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić je nakon uviđaja na mestu nesreće na autoputu u blizini Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno više desetina, saopštio da je vozač autobusa uhapšen, prenosi hrvatski portal Jutarnji.
  • 25.07.2021
Deset poginulih, 45 povređenih u sletanju autobusa kod Slavonskog Broda
Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus kosovskih oznaka sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda, saopštila je hrvatska policija. Osam osoba je teško povređeno. Kako nezvanično saznaje Hina, autobus je saobraćao na liniji Frankfurt-Đakovica.
  • 25.07.2021
Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021