Vesti
Hronika

Organizovani i multinacionalni

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rošića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.
Organizovani i multinacionalni
Zvonko Veselinović i Milan Radoičić (Foto Fejsbuk@NIN)

"Zvonko Veselinović, vođa organizovane kriminalne grupe (OKG) Zvonka Veselinovića, jedna je od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu", navodi se na sajtu Ministarstva finansija SAD i dodaje da je "OKG Veselinović je uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije".

U nastavku donosimo prevod kompletne objave sa sajta home.treasury.gov koji se odnosi na lica sa severa Kosova.

Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima u nekoliko quid pro quo (ti meni, ja tebi) sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične bezbednosti krajem 2017. kako bi se omogućio bezbedan prolaz krijumčarima.

Krajem 2017, Veselinović i njegov brat Žarko Veselinović imali su dogovore sa političarima da pomognu svojoj stranci da pobedi na izborima, obezbede političke pobede svojim kandidatima i da doprinose velikim sumama novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje i gde bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi pružili vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Političari bi takođe nagradili braću Veselinović radeći na tome da braći daju najbolje infrastrukturne ugovore. Krajem 2017, braća Veselinović su davala donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz njihovog zločinačkog poduhvata. Žarko je bio lider u OKG Veselinović, radeći sa svojim bratom i OKG u njihovim krijumčarskim aktivnostima, njihovom nasilnom zastrašivanju (drugih privrednika i) preduzeća, njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima i njihovim projektima razvoja telekomunikacija.

Osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke (SDP) Olivera Ivanovića u januaru 2018. Veselinović i kolege iz OKG Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rošić, svi su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu i zločinačkom poduhvatu.

Veselinovići i Radoičić su označeni shodno izvršnom nalogu E.O. 13818 (E.O. - Executive Order) jer su strana lica koja su ili su bila vođa ili zvaničnik nekog entiteta, uključujući bilo koji državni organ, koji je učestvovao u korupciji, ili čiji su članovi učestvovali u korupciji, uključujući otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine zarad lične koristi, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenjem prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom.

Bojić je određen na osnovu E.O. 13818 zato što je materijalno pomogao, sponzorisao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge direktno Veselinoviću ili za njegovu podršku.

Kancelarija za kontrolu stane imovine (Office of Foreign Assets Control - OFAC) Ministarstva finansija SAD je označila četiri entiteta (firme) u Evropi koji su u vlasništvu ili pod kontrolom Zvonka Veselinovića u skladu sa izvršnim nalogom 13818 (E.O. 13818 - Blokiranje imovine lica umešanih u teška kršenja ljudskih prava i korupciju):

Inkop DOO Ćuprija (Inkop), sa sedištem u Srbiji
Čivija Komerc, sa sedištem u Srbiji
S.Z.T.R. Prizma B.I, sa sedištem na Kosovu
Ferari Preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A, sa sedištem na Kosovu

OFAC je označila tri entiteta u Evropi koji su u vlasništvu ili pod kontrolom Inkopa u skladu sa E.O. 13818:

Betonjerka DOO Aleksinac, sa sedištem u Srbiji
Dolli Bell DOO Beograd-Novi Beograd, sa sedištem u Srbiji
Novi Pazar - Put D.O.O. Novi Pazar, sa sedištem u Srbiji

OFAC je označila dva entiteta u Evropi koja su u vlasništvu ili pod kontrolom Žarka Veselinovića u skladu sa E.O. 13818:

Žarko Veselinović B.I, S.T.R. Kristal, sa sedištem na Kosovu
Nautikacentar D.O.O, sa sedištem u Hrvatskoj

OFAC je označila tri entiteta u Evropi koja su u vlasništvu ili pod kontrolom (Raduleta) Stevića u skladu sa E.O. 13818:

DOO Rad 028 Zvečan, sa sedištem u Srbiji
Radule Stević B.I, P.T.P. Rad, sa sedištem na Kosovu
Rad D.O.O, sa sedištem na Kosovu

OFAC je označila sedam entiteta u Evropi koji su u vlasništvu ili pod kontrolom Siniše Nedeljkovića na osnovu E.O. 13818:

Markom Metal Commerce DOO Zvečan, sa sedištem u Srbiji
Metal - Robna kuća, sa sedištem u Srbiji
Siniša Nedeljković B.I, P.T.P. Metal, sa sedištem na Kosovu
P.P.Robna Kuca Metal B.I, sa sedištem na Kosovu
Farma Izvori B.I, sa sedištem na Kosovu
Robna kuća Metal D.O.O, sa sedištem na Kosovu
Siniša Nedeljković I.B, sa sedištem na Kosovu

OFAC je označila dva entiteta u Evropi koja su u vlasništvu ili pod kontrolom Miljana Radisavljevića na osnovu E.O. 13818:

DOO MM Kom Inter Blue Donji Jasenovik, sa sedištem u Srbiji
P.P. Babudovac B.I, sa sedištem na Kosovu

OFAC je označila tri entiteta u Evropi koji su u vlasništvu ili pod kontrolom drugih članova ove organizovane kriminalne grupe u skladu sa E.O. 13818:

DOO Babudovac Brnjak, sa sedištem u Srbiji u vlasništvu ili pod kontrolom Miljojka Radisavljevića
Garac Inženjering OOD, sa sedištem u Bugarskoj, u vlasništvu ili pod kontrolom Milana Radoičića
Radovan Radić B.I, P.P. Eu Rr Gradnja, sa sedištem na Kosovu i u vlasništvu ili pod kontrolom Radovana RadićaOstale vesti

Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće
U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju, veštak odbrane Robert Rid je izjavio da je objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, "vrlo, vrlo zabrinjavajuće".
  • 28.01.2022
’’Sigurna sam da bi Oliver danas gostovao na Pinku i bio na Srpskoj listi’’
Milena Popović, poslanica SNS u Skupštini Srbije i nevenčana supruga ubijenog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, u jednoj emisiji na Jutjubu, na pitanje, kako je moguće da gostuje na televiziji Pink, na kojoj je prikazivan spot koji je targetirao pokojnog Ivanovića, kaže da se vodila time "da bi u ovom trenutku on sigurno gostovao na televiziji Pink".
  • 28.01.2022
Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022