Vesti
Hronika

Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
Detalj sa služenja pomena (Foto Radio Goraždevac)

Pomen su služili paroh orahovački otac Milan Stanojević zajedno sa parohom goraždevačkim Nenadom Našpalićem, uz prisustvo nekoliko desetina vernika iz Orahovca i Velike Hoče.

Po završetku parastosa, otac Milan je održao kratku besedu u kojoj je zamolio sve prisutne vernike da ne zaboravljaju na žrtve koje su postradale od 1998. do 2000. godine kao i na sva iskušenja kroz koja je prolazio srpski narod u Orahovcu svih ovih godina, ni na žrtve pogroma iz 17. marta.

“Draga braćo i sestre draga deco, setismo se i ovog dana pogroma na naše svetinje na naš srpski narod ovde na Kosovu i Metohije. Siguran sam u to i nadam se da ste učili već u školama da je hrišćanski praštati ali i da ne trebamo zaboraviti iskušenja koja smo pretrpeli još od 1998, 1999. godine do 2004. i koja i dan danas trpimo. Vas deco molim da ne zaboravljate ono što je učinjeno celom srpskom narodu na ovim prostorima", rekao je otac Milan i dodao.

"Nemojte zaboraviti i ova imena koja su ispisana ovde. Nemojte zaboraviti Tomislava, Đorđa, Čedomira, Vitomira, Todora, Lazara, Spasu, Dobrivoja, Miroslava… sve su to imena ispisana u carstvu nebeskome, pred prestolom Božjim sa nadom da se mi molimo za njih i nadam se da su oni sveti novomučenici kosovski zajedno sa svima postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas. Molim vas od srca da prenesete to na vaša pokoljenja i na vašu decu i da njihova deca svojoj deci pričaju o stradanjima koja su naši očevi, naše majke, stričevi, bake pretpreli ovde u Orahovcu i okolini. Neka im Bog podari carstvo nebesko i rajsko nasleđe gde ćemo i mi ako Bog da zajedno sa njima jednoga dana biti i slaviti Boga večnoga. Neka im Bog dušu oprosti”. kazao je otac Milan u besedi.

U školama u Orahovcu i Velikoj Hoči prvi čas bio je posvećen sećanju na martovski pogrom, a đaci i profesori su takođe bili prisutni na parastosu.

U Orahovcu je 17. marta 2004. godine cela jedna ulica od dvadesetak kuća, koja je razdvajala gornji i donji deo grada, demolirana. Prebijen je bračni par Grković koji nije hteo da napusti svoj dom. Takođe je zapaljen konak u dvorištu crkve svete Nedelje u Brnjači kod Orahovca. Na svu sreću niko nije poginuo ali su traume i strah ostali prisutni i dan danas među meštanima gornjeg dela Orahovca.Ostale vesti

Obeležavanje 24 godišnjice NATO bombardovanja

U petak 24. marta navršavaju se 24 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju. Godišnjica će biti obeležena u Gračanici.

  • 21.03.2023
Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023