Vesti
Hronika

Orahovac: Preuzeta porušena ploča otetim i nestalim novinarima

Predstavnici Udruženja novinara Srbije Budimir Ničić i Živojin Rakočević preuzeli su u stanici policije u Orahovcu srušenu ploču posvećenu otetim i nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću.
Orahovac: Preuzeta porušena ploča otetim i nestalim novinarima
Policijska stanica u Orahovcu (Foto KiM)

Ova ploča je sedmi put srušena 30. janura ove godine, a novinari su je pronašli nakon dva dana u neposrednoj blizini mesta gde je na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. oteta ekipa RTV Priština.

Nakon pronalaska ploče policija je izvršila uviđaj i otkrila počinioca koji je teškom građevinskom mašinom devastirao ploču i mesto na kom se ona nalazila. Na spomen ploči je na srpskom i albanskom jeziku napisano: „Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“. Ploča koju su danas preuzeli Ničić i Rakočević se nakon poslednjeg rušenja nalazila dva i po meseca u stanici policije u Orahovcu.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kaže da su u policijskoj stanici dobili sledeće podatke:

„U policijskoj stanici smo se interesovali i za prethodne slučajeve rušenja ploče, kao i za to da li osumnjičeni, koji je priznao da je porušio ploču, ima veze i sa prethodnim rušenjem i uništavanjem ovog obeležja. Dobili smo odgovor da je njihova istraga pokazala da on nema veze sa prethodnim rušenjima”, rekao Ničić.

Ničić je najavio da će predstavnici UNS-a ovu ploču u narednih nekoliko nedelja osmi put postaviti na istom mestu gde je i postavljana od 2012. godine.

Novinar Živojin Rakočević kaže da je nakon novinarskih istraživanja i pritiska javnosti konačno otkriven jedan počinilac.

„Očekujemo da vidimo da li će tužilaštvo otkriti neki trag i da li taj čovek koji ruši ploču i njegova namera vodi ka imenima ljudi koji su oteli Slavuja i Perenića. Nastavljamo da ponavljamo `nađite otmičare`, jer su stradali profesionalci koji su radili svoj posao. Sigurni smo da počinilac nije daleko i da će ugledati lice pravde“, rekao je Rakočević.

Od otmice Slavuja i Perenića na Кosovu je ubijeno, oteto i nestalo četraneset novinara Srba i Albanaca. Nijedan slučaj nije imao sudski epilog, niti je otkriven počinilac i nalogodavac ovih zločina. Udruženje novinara Srbije i Asocijacija novinara Кosova u ferbuaru prošle godine pokrenuli su inicijativu da se formira komisija koja bi se posebno bavila ubijenim i nestalim novinarima. Udruženje novinara Srbije je nekoliko puta otvaralo pitanje i tražilo da se Specijalno tužilaštvo bavi slučajevima zločina nad novinarima.

 Ostale vesti

Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020
Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020