Vesti
Hronika

Orahovac: Polomlјene krstače Srba sahranjenih pre samo dva meseca

Širom Kosova i Metohije juče su obeležene zadušnice. Osim polomljenih nadgrobnih spomenika, Srbi iz Orahovca su na starom gradskom groblju zatekli i polomlјene krstače na grobovima Marije Radić i Zorana Lukića, koji su poslednji sahranjeni, u martu.
Orahovac: Polomlјene krstače Srba sahranjenih pre samo dva meseca
Orahovačko groblje (Fotom Olivera Radić)

Na starom groblјu ostalo je jedva desetak čitavih nadgrobnih ploča, ostale su ranijih godina ili polomlјene ili oborene na zemlјu, javlja portal GračanicaOnlajn.

Orahovčani su obilazeći groblje nailazili i na kosti davno uginulih životinja razbacane po grobnim mestima. Groblјe je obraslo u korov, a sam ulaz pretvoren je u deponiju.

Srbi iz Orahovca kažu da nemaju više kome da se žale, jer kosovski organi reda do sada nisu rasvetlili ni jedan slučaj srknavlјenja i uništavanja srpskih nadgrobnih spomenika.

Staro gradsko groblјe u Orahovcu, nalazi se na putu prema Mališevu i udalјeno je skoro 500 metara od poslednjih srpskih kuća u severnom delu grada, u kome još uvek živi blizu 300 preostalih Srba.

Zbog bezbednosti, od rata Srbi iz Orahovca sahranjuju svoje preminule u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice, podseća Gračanica online.

Zadušnice u Orahovcu započinju upravo u crkvi, u kojoj lokalni paroh služi parastos pominjanjem imena upokojenih.

U pratnji članova porodice, orahovački paroh Velјa Stojković je juče obišao grobove preminulih.Ostale vesti

Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021
Gračanica: Uhapšen zbog krađe

Jedno lice, čiji podaci nisu objavljeni, uhapšeno je tokom jučerašnjeg dana zbog krađe.

  • 12.04.2021