Vesti
Hronika

Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”

U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
Ilustracija (Foto Kim)

“Po danu, dok su se srpska deca igrala u blizini, tablu sa nazivom ulice, je skinula grupa nepoznatih albanskih mladića, i bacila je na zemlju. Majka i otac pokojnog Slovena Radića su telefonom obavestili policiju, patrola kosovske policije je došla za desetak minuta i obavila uviđaj”, kazala je meštanka Orahovca i novinarka Olivera Radić.

Ulica "Slovena Radića" se nalazi na tridesetak metara od crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu. Naziv je dobila na predlog omladine Orahovca, nekoliko godina posle Slovenove pogibije na radnoj akciji u Slavonskoj Požegi. Sloven je poginuo kao srednjoškolac sa svojih 15 godina. Pregažen je kombajnom, a njegov grob u Orahovcu je poslednjih godina nekoliko puta skrnavljen i nadgrobna ploča oborena.

Roditelji i građani Orahovca su se uznemirili zbog ovog događaja, navela je Radićeva.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020