Vesti
Hronika

Optužnice protiv trojice džihadista

Kosovsko tužilaštvo podiglo je danas optužnice za terorizam protiv tri navodna pripadnika Islamske države, od kojih su dvojica išla u Siriju da se bore na prvoj liniji fronta, izjavila je portparol tužilaštva Liridona Kozmaći agenciji AFP.
Optužnice protiv trojice džihadista
Priština (Foto arhiva Kim)

U optužnici stoji da je treći optuženi čak "javno pozivao Islamsku državu da oslobodi Kosovo".

Kozmaći je rekla da je jedan od trojice optuženih na slobodi, pošto je pušten iz kauciju, dok su druga dvojica u pritvoru. Nije navedeno koliko godina imaju optuženi.

AFP podseća da se od 1,8 miliona građana Kosova njih oko 300 poslednjih godina pridružilo džihadistima u Iraku i Siriji, što je najveći udeo u Evropi. Prema podacima kosovskih vlasti, oko 50 kosovskih terorista je poginulo u Iraku i Siriji, dok se na Kosovo vratilo njih 120.

U odvojenom slučaju, sud na istoku Kosova je danas naložio nadzor u trajanju od godinu dana nad devojčicom koja je pokušala da napusti Kosovo i pridruži se Islamskoj državi.

Ona i njena prijateljica su prošle godine uhvaćene dok su ilegalno pokušavale da pređu u Makedoniju, odakle su planirale da odlete za Tursku i zatim dalje za Siriju, saopštio je sud.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020