Vesti
Hronika

Optužnice protiv 19 lica za zloupotrebu položaja

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom protiv 19 lica zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom privatizacije javnih preduzeća. Među optuženima su i pojedini bivši ministri u kosovskoj vladi.

Optužnice protiv 19 lica za zloupotrebu položaja
Specijalno tužilaštvo (Foto Kim)

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da su optužnice podignute protiv osoba sa inicijalima B.B, F.H, M.K, D.G, N.R, A.Đ, A.Đ, F.C, M.R, A.N, F.K , I.I, G.J, G.Š, N.H, A.A, B.H, K.B i L.F, za krivično delo “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da su optuženi B.B. koji je bio predsednik vladinog Odbora za privatizaciju, M.K, N.R, D.G. i L.F, članovi tog Odbora u svojstvu službenih lica, prekoračili svoje nadležnosti i postupali u suprotnosti sa njihovim dužnostima “s ciljem omogućavanja sticanja materijalne koristi i dobara drugoj osobi, te nanošenja štete drugom licu”.

Oni su, 8. maja 2013. godine, jednoglasno izglasali, da se hidroelektrane koje proizvode električnu energiju, transformišu u Kompaniju za distribuciju i snabdevanje električnom energijom na Kosovu (KKDFE), a potom privatizuju od strane kompanije "Limak- Calik". Istog dana, potpisan je ugovor za uvoz, transfer, isporuku i naplatu dugovanja.

Pojedini mediji su naveli da je među optuženima Besim Bećaj, Mimoza Kusari, Nenad Rašić i Dardan Gaši, koji su bili u vladinom Odboru za privatizaciju.

Potpisivanjem ovih sporazuma, završen je proces privatizacije KKDFE, uprkos činjenici da isti ne bi trebalo da bude prenesen i privatizovan, jer je takva akcija zabranjena pravnim osnovama.

U saopštenju se ističe, da je Zakonom o regulatornom telu za električnu energiju, ista imovina bila pod koncesijom i preporuka je bila da ostane unutar Kosovske elektroenergetske kompanije (KEK), a tim akcijama, iste su oštetile interese KEK-a, kao i akcionara - kosovsku Vladu, konkretno, samo na ime mesečne zakupnine za preostali period koncesije u vrednosti od 1.054.000 eura, jer je tu sumu trebao da se plati KEK, a ne privatizujuća kompanija, kao i nakon završetka koncesije, ista je ostala u vlasništvu privatizujuće kompanije.

Drugi neposredni uzrok štete je, navode iz Specijalnog tužilaštva, vrednost od 12.628.166,41 evra, uložen u hidroelektrane, što ne uključuje vrednost imovine pre koncesije, jer KEK nije uradio registraciju i nije prikazao vrednost imovine pre privatizacije, već je privatizacija izvršena u skladu sa vrednostma i imovine zasnovanim na popisu iz 2003. godine.

Ostali optuženi su kao visoki zvaničnici KEK-a, Upravnog odbora Kancelarije regulatornog tela električne energije, upravnog odbora KEK-a i Upravnog odbora KKDFE-a, takođe, prekoračili svoja ovlašćenja s ciljem omogućavanja sticanja materijalne koristi i dobara drugoj osobi, te nanošenja štete drugom licu.

Nakon podizanja ove optužnice, predstavnici Srpske liste zatražili su razrešenje Nenada Rašića sa pozicije direktora Kancelarije za zajednice u kosovskoj vladi.

RTV Kim je pokušala da stupi u kontakt sa Nenadom Rašićem i čuje njegovo mišljenje o ovim navodima. Međutim, do objavljivanja ove vesti on nije bio dostupan za komentar.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022