Vesti
Hronika

Optužnica za ratne zločine protiv bivšeg srpskog policajca

Specijalno tužilaštvo Kosova podnelo je danas Osnovnom sudu u Prištini optužnicu protiv bivšeg srpskog policajca N.A. zbog krivičnog dela “zločini protiv civilnog stanovništva” prenosi Ljajmi.
Optužnica za ratne zločine protiv bivšeg srpskog policajca
Tužilaštvo (Foto Insajderi)

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je optuženi N.A. tokom sukoba na Kosovu, kao pripadnik policijske jedinice rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava protiv lica i imovine zaštićene odredbama Ženevske konvencije.

Optuženi se sumnjiči da je 21. maja 1999. u Prištini, u saradnji sa drugim licima srpske policije do sada neidentifikovanim, učestvovao u akciji protiv civilnog stanovništva albanske nacionalnosti.

Oni su osumljičeni da su mučili povređene J.Š. i S.Š., nanoseći im bol i teške telesne povrede, od kojih posledice i danas trpe.

Istog dana, navodi se, optuženi N.A. u saučesništvu sa drugim osobama od oštećenog je prisvojio velike sume novca, automobile i druge dragocenosti.Ostale vesti

Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020
Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020