Vesti
Hronika

Optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića do 23. novembra

Tekst optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda“, završen je, čuva se i prevodi u diplomskim krugovima u Prištini, a njegov sadržaj gotovo je nepoznat i onima koji su na ovom slučaju radili u Specijalnom tužilaštvu Kosova, nezvanično tvrde visoki diplomatski izvori u Prištini.
Optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića do 23. novembra
Spomen ploča ispred SDP-a (Foto Kim)

Isti krugovi spekulišu da će objavljivanje optužnice zavisiti od bezbednosnih uslova na Kosovu, i da će se navodno, voditi račina o pozivima i eventualnim optužnicama Specijalnog suda za zločine na Kosovu protiv pripadnika rasformirane OVK koji su danas na visokim funkcijama u kosovskoj vlasti i politici.

Zakonski rok za objavljivanje optužnice je 23. novembar, kada ističe 12 meseci od hapšenja dvojice osumnjičenih za umešanost u Ivanovićevo ubistvo – Nenada Rošića i Nedeljka Spasojevića.

Izvori dnevnog lista Danas, ukazuju da kosovski zakoni u komplikovanim i složenim predmetima dozvoljavaju da se pretkrivični postupak produži za šest meseci.

Drecun: Optužnica u slučaju Ivanovića preusmeravanje pažnje na ono što nije od presudnog značaja

U trenutku kada se očekuje podizanje optužnice pred Specijalnim tužilaštvom protiv pripadnika bivše OVK, podizanje optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja pripremu za izvođenje još jedne snažne, hibridne operacije, smatra predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Drecun je naveo, da se toliko dugo čekaju prave informacije o tome ko stoji iza ubistva Olivera Ivanovića, da Priština sada “u tajnosti priprema neku optužnicu”,što predstavlja usmeravanje pažnje prema pojedincima srpske nacionalnosti i indirektno prema političkom vrhu države Srbije.

“Ako se obelodani ta optužnica bićemo suočeni sa pravom hibridnom operacijom koja će želeti da preusmeri u kritičnom trenutku pažnju domaće i međunarodne javnosti na ono što nije od presudnog značaja, a da se pažnja odvuče od ponašanja Prištine kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Beogradom,i kada su u pitanju neki drugi procesi poput podizanja optužnice protiv bivših pripadnika OVK”, kazao je on.

Drecun zaključuje da treba sačekati optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića, kako bi se videlo da li će ona biti zasnovana na činjenicama ili će to biti samo jedan politički pamflet koji treba da posluži drugim svrhamOstale vesti

Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021
Nepoznata lica provalila u hram Sv. Petra i Pavla i ispisala grafite OVK
Kosovska policija u selu Brod je 18. jula obavestila lokalnog sveštenika u Štrpcu da su prilikom rutinskog obilaska hramova videli oštećena vrata na hramu Sv. Ap. Petra i Pavla u selu Brod, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
  • 22.07.2021
Sušica: Uvredljivim grafitima vandalizovano dečje igralište
Na dečjem igralištu u Sušici kraj Gračanice ispisane su poruke: "UÇK" (OVK), "Albanija je ovde", "Albansko polje" (igralište), "....š Srbiju".
  • 21.07.2021