Vesti
Hronika

Optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića do 23. novembra

Tekst optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda“, završen je, čuva se i prevodi u diplomskim krugovima u Prištini, a njegov sadržaj gotovo je nepoznat i onima koji su na ovom slučaju radili u Specijalnom tužilaštvu Kosova, nezvanično tvrde visoki diplomatski izvori u Prištini.
Optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića do 23. novembra
Spomen ploča ispred SDP-a (Foto Kim)

Isti krugovi spekulišu da će objavljivanje optužnice zavisiti od bezbednosnih uslova na Kosovu, i da će se navodno, voditi račina o pozivima i eventualnim optužnicama Specijalnog suda za zločine na Kosovu protiv pripadnika rasformirane OVK koji su danas na visokim funkcijama u kosovskoj vlasti i politici.

Zakonski rok za objavljivanje optužnice je 23. novembar, kada ističe 12 meseci od hapšenja dvojice osumnjičenih za umešanost u Ivanovićevo ubistvo – Nenada Rošića i Nedeljka Spasojevića.

Izvori dnevnog lista Danas, ukazuju da kosovski zakoni u komplikovanim i složenim predmetima dozvoljavaju da se pretkrivični postupak produži za šest meseci.

Drecun: Optužnica u slučaju Ivanovića preusmeravanje pažnje na ono što nije od presudnog značaja

U trenutku kada se očekuje podizanje optužnice pred Specijalnim tužilaštvom protiv pripadnika bivše OVK, podizanje optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja pripremu za izvođenje još jedne snažne, hibridne operacije, smatra predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Drecun je naveo, da se toliko dugo čekaju prave informacije o tome ko stoji iza ubistva Olivera Ivanovića, da Priština sada “u tajnosti priprema neku optužnicu”,što predstavlja usmeravanje pažnje prema pojedincima srpske nacionalnosti i indirektno prema političkom vrhu države Srbije.

“Ako se obelodani ta optužnica bićemo suočeni sa pravom hibridnom operacijom koja će želeti da preusmeri u kritičnom trenutku pažnju domaće i međunarodne javnosti na ono što nije od presudnog značaja, a da se pažnja odvuče od ponašanja Prištine kada je u pitanju nastavak dijaloga sa Beogradom,i kada su u pitanju neki drugi procesi poput podizanja optužnice protiv bivših pripadnika OVK”, kazao je on.

Drecun zaključuje da treba sačekati optužnicu za ubistvo Olivera Ivanovića, kako bi se videlo da li će ona biti zasnovana na činjenicama ili će to biti samo jedan politički pamflet koji treba da posluži drugim svrhamOstale vesti

Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020
Priština: Preminulo šest osoba od koronavirusa
U Prištini je danas od posledica koronavirusa preminulo šest pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2020
Zvaničnik DPK pretio političarima i novinarima
Kosovska policija pokrenula je istragu posle pretnji koje je nekolicini političara i novinara uputio zvaničnik Demokratske partije Kosova Gani Koči. Bivši zamenik ministra je na Fejsbuku napisao da ih ”treba zaliti betonom”, jer su deo ”srpske septičke jame”.
  • 04.07.2020
Komšijski obračun kod Lipljana – jedna žrtva, petoro ranjenih
Jedna osoba je podlegla ranama dobijenim iz vatrenog oružja, a petoro ranjenih je prebačeno u Klinički centar u Prištini nakon pucnjave koja se danas dogodila u selu Veliki Alas kod Lipljana.
  • 03.07.2020
Gračanica: Opljačkana porodica Andrejević
Nepoznati počinioci opljačkali su kuću Nikole i Milice Andrejević u ulici Arsenija Čarnojevića u Gračanici i iz nje ukrali određenu svotu novca i nakita. Porodicu Andrejević posetio je gradonačelnik Srđan Popović koji je kazao da će opština sazvati Odbor za bezbednost povodom sve učestalijih krađa.
  • 03.07.2020
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020