Vesti
Hronika

Optužnica protiv majke i ćerki zbog ratovanja za Islamsku Državu

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv tri osobe, dve ćerke i njihove majke, M. T., V. T. D. i Š. T., zbog krivičnog dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
Optužnica protiv majke i ćerki zbog ratovanja za Islamsku Državu
Ilustracija (Foto rtcg.me)

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su tri optužene učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se militantnoj organizaciji Islamska država (ID).

Suprug optužene M. T. bio je u Siriji nekoliko meseci i vratio se, a za kratko vreme čitava porodica se pridružila ratovanju za ID, iako su znali da je to protivzakonito.

Optužena V. T. D. je sa suprugom i ćerkom 5. oktobra 2014, preko graničnog prelaza Elez Han, napustila Kosovo. Oni su zatim sa aerodroma u Skoplju otišli u Tursku, a potom u Siriju, navodi se u saopštenju.

"Optužena M. T. je sa suprugom 4. novembra 2014. otputovala u Siriju na isti način kao i V. T. D., dok je optužena Š. T., majka optuženih M. T. i V. T. D., 21. septembra 2015, zajedno sa svoja dva sina, preko međunarodnog aerodroma u Prištini otputovala u Tursku, pa odatle u Siriju", piše Koha.

Optužene majka i dve ćerke u Siriji su mesečno dobijale novac od ID za pružanje logističkih usluga, sve dok ID nije doživela totalni poraz.

Njih tri su se tada predale kurdskim snagama, koje su ih deportovale na Kosovo 24. maja ove godine.Ostale vesti

Godišnjica zločina u Goraždevcu
Parastosom u crkvi Presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Milisav Dakić: Zločin van zločina
"Voleo bih da podsetim sve koji znaju za ovo da je bilo 97-8 dece, a da je ispaljeno 87 metaka u decu. To je zločin van zločina, to može samo bolesni um da uradi", rekao je u Goraždevcu Milisav Dakić, otac ubijenog Panta.
  • 13.08.2020
Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici
Danas će u Goraždevcu biti obeležena 17. godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Sutra se navršava 17 godina od ubistva dece na Bistrici
U Goraždevcu će sutra biti obežena sedamnaesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro dece.
  • 12.08.2020
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020