Vesti
Hronika

Optužnica protiv dva lica zbog krađe 2,1 miliona evra iz trezora

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog sudu u Prištini protiv Ljabionota Grude i Kadrija Šalje.
Optužnica protiv dva lica zbog krađe 2,1 miliona evra iz trezora
Ilustracija (Foto Pixabay)

Optuženi Ljabinot Gruda se tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, krađa identiteta i opreme za pristup i pranje novca u saizvršilaštvu sa okrivljenim Kadrijem Šaljom.

Šalja je optužen zbog krivičnih dela pranje novca iz člana 308. KZK, u vezi sa članom 56. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a u saradnji sa okrivljenim Ljabinotom Grudom i za krivično delo pomoć iz člana 33. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZK, u vezi sa krivičnim delom zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 414. KZK.

Specijalno tužilaštvo saopštava da je kao rezultat inkriminisanih radnji optuženih Grude i Šalje budžet Kosova oštećen u iznosu od dva miliona sedamdeset sedam hiljada devetsto devedeset pet evra i devedeset centi (2.077.995,90 evra).

Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje četiri vozila koja su rezultat ove kriminalne aktivnosti, kao i iznos novca koji je zamrznut po sudskom nalogu.

Takođe, prema tužilaštvu, okrivljeni će nadoknaditi gubitak ili štetu pričinjenu budžetu Kosova, sve dok se ne dostigne vrednost štete nastale usled krivičnih dela. Sud može oduzeti svu imovinu optuženih do potpune naknade štete nanete budžetu Kosova.Ostale vesti

Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022