Vesti
Hronika

Optužnica protiv dva lica zbog krađe 2,1 miliona evra iz trezora

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog sudu u Prištini protiv Ljabionota Grude i Kadrija Šalje.
Optužnica protiv dva lica zbog krađe 2,1 miliona evra iz trezora
Ilustracija (Foto Pixabay)

Optuženi Ljabinot Gruda se tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, krađa identiteta i opreme za pristup i pranje novca u saizvršilaštvu sa okrivljenim Kadrijem Šaljom.

Šalja je optužen zbog krivičnih dela pranje novca iz člana 308. KZK, u vezi sa članom 56. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a u saradnji sa okrivljenim Ljabinotom Grudom i za krivično delo pomoć iz člana 33. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZK, u vezi sa krivičnim delom zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 414. KZK.

Specijalno tužilaštvo saopštava da je kao rezultat inkriminisanih radnji optuženih Grude i Šalje budžet Kosova oštećen u iznosu od dva miliona sedamdeset sedam hiljada devetsto devedeset pet evra i devedeset centi (2.077.995,90 evra).

Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje četiri vozila koja su rezultat ove kriminalne aktivnosti, kao i iznos novca koji je zamrznut po sudskom nalogu.

Takođe, prema tužilaštvu, okrivljeni će nadoknaditi gubitak ili štetu pričinjenu budžetu Kosova, sve dok se ne dostigne vrednost štete nastale usled krivičnih dela. Sud može oduzeti svu imovinu optuženih do potpune naknade štete nanete budžetu Kosova.Ostale vesti

Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021
Određen pritvor od 30 dana petorici uhapšenih u akciji protiv šverca
Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za petoricu koji su uhapšeni u akciji protiv šverca koja je sprovedena ove nedelje na Kosovu.
  • 15.10.2021
Preminuo glumac Marko Živić
Glumac Marko Živić preminuo je od posledica koronavirusa u bolnici „Dragiša Mišović“. Živić je poslednje tri nedelje proveo na bolničkom lečenju, a stanje mu se sve više pogoršavalo. Ostaće upamćen po bogatoj pozorišnoj i televizijskoj karijeri.
  • 14.10.2021